Ratnica iz Oluje: ‘Osvojit ću Anno, ratovala sam 804 dana’

Varaždinka Božena Šimek-Šuplika (57) prva je žena koja je 5. kolovoza 1995. ušla u oslobođeni Knin i pomagala suborcima skinuti srpsku zastavu s tvrđave. Medicinska sestra u vojsci je postala natporučnica, a sad želi pobjediti u RTL-ovu showu ‘Anno – ljeta gospodnjeg 925’, pišu 24 sata.

Njezin prijatelj, profesionalni vojnik Damir Kolarek (56), saznao je da će se Božena preseliti u srednjovjekovni dvorac Ribnik kraj Ozlja nekoliko sati prije negoli je otišla u izolaciju. – Zatajila mi je svoje planove, ali njezina me odluka nije iznenadila. Božena je nepredvidljiva, na što sam se navikao – kaže Damir.

Poznaju se od djetinjstva, a počeli su se intenzivno družiti kad ju je strastveni sportaš ‘navukao’ na streličarstvo. Božena je na prvenstvu Hrvatske osvojila zlatnu medalju, no zbog svoje brzopletosti, kako je rekao Damir, nedavno joj je izmaknula još jedna pobjeda.

– Stajala je pred metom, koncentrirala se i nategnula je luk, no zaboravila je staviti strijelu i zbog toga je za nju natjecanje završilo – prisjetio se Damir.

Hrabra Varaždinka početkom ‘90-ih pomagala je ranjenicima, a ubrzo se pridružila Pumama. U ratu je provela 804 dana i cijelo je vrijeme bila na bojišnici. U Kninu je upoznala idola Franju Tuđmana, koji je, tvrdi Božena, došao pozdraviti svoju Zagorku.

– Sjećam se kad smo saznali da dolazi u Knin. Provela sam dan uređujući prostoriju u kojoj smo trebali boraviti. Ali kad je stigao, odlučio je da ćemo biti vani – prisjetila se Božena.

Život na bojištu Varaždinka pamti po gladi. U praznom Kninu jeli su samo ono što su našli u napuštenim kućama i trgovinama
Sa suborcima iz 7. gardijske brigade Božena se redovito i danas druži i prisjećaju se vremena kad su se zajedno borili i spavali na fronti.

– Kad smo ušli u Knin, bio je prazan. Trgovine su bile puste, a manjkalo nam je i vode. Uglavnom smo u kućama pronalazili pršute, a od pića na raspolaganju smo imali vino, pivo i gusti sok. Nijedno od toga nije mi odgovaralo. Nekome možda izgleda kao da smo imali priliku uživati u pršutu, ali kad sam se vratila kući, sedam godina nisam ga mogla smisliti – rekla je umirovljena natporučnica. Godinama kasnije nosila je zlatni prsten koji je prvi put vidjela u Livnu prije ulaska u Knin.

– Novac koji smo i imali nije imao baš neku funkciju, tako da sam kupovala zlatni nakit. Tako je u Livnu bila zlatarna i jedan prsten mi je zapeo za oko, ali nikako da ga kupim. I onda, kasnije, na taj 5. kolovoza, došao je do mene vlasnik te zlatarnice i poklonio mi ga.

Kad su 1993. godine u Varaždinu tražili osoblje za pomoć ranjenicima na bojišnici, Božena se prijavila. Bila je među rijetkim ženama u vojsci, a na kraju je ušla u zapovjedništvo HV-a – Nisam ga nikad skidala, a vjerojatno ni sad ne bih da ga nisam morala odnijeti na popravak, jedan dio je otpao – ispričala je Božena.

Vojnu karijeru završila je prije tri godine i otišla u mirovinu. – Strahujem da bi se mogla zamjeriti natjecateljima. Božena voli naređivati i ponekad je arogantna – zaključio je Damir.

Anno počinje u subotu, 3. rujna, u 20 sati na RTL-u.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije