Petra Novinščak: Sve veći značaj daje su kulturno povijesnim projektima

Nakon što su u turizmu ostvarili vrlo dobre rezultate, a jednako tako i u gospodarstvu, u Općini Sveti Martin na Muri, sve veći značaj daju kulturno povijesnim projektima čijim konačnim ostvarenjima, općina želi postati na tom području jedna od vodećih u regiji.

Na tom području najviše radi profesorica povijesti Petra Novinščak, zamjenica načelnika općine, koja govori o projektima kojima općina iskoračuje u krug onih kojima je kultura prepoznatljivost.

– Kulturni spomenici, kulturna događanja, kulturne udruge i sve drugo što je vezano uz kulturu puno govore o jednoj sredini i ljudima koji u njoj žive, a mi želimo da Sveti Martin na Muri, bude prepoznatljiv po tome koliko daje za kulturu, ali posebno po tome koliko drži do onoga što je stvarano i nastajalo kroz povijest. Isto tako je važno koliko se čini da se na tom području novog stvori za generacije koje dolaze nakon nas i što im ostavljamo kao što su nama ostavili on koji su ovdje nekada živjeli ili bili u prolazu.

Počet ću od najsvježijeg događaja i projekta iznimne vrijednosti ne samo u lokalnim, nego i europskim mjerilima. Riječ je o obilježavanju 1700. obljetnice rođenja Svetog Martina biskupa, koji je zaštitnik ili patron Župe Sveti Matin na Muri, ali i povijesne ličnosti koja je na ovom prostoru ostavila duboki trag.

Osnovali smo ‘Odbor za postavljanje stope Svetog Martina’ i upravo odredili lokaciju na kojoj će se ona nalaziti, a to je prilaz glavnom ulazu u župnu crkvu. Svečanost postavljanja stope bit će 9. listopada ove godine uz bogat vjerski, kulturno-umjetnički i zabavni program kojeg pripremaju Župa, Turistička zajednica, Osnovna škola, Općina i KUU Sveti Martin na Muri te Društvo žena Hlapičina.

Ovom prigodom bit će otvorena velika izložba radova ‘Likovne Republike’ koja je na ljetošnjoj koloniji slikala motive vezane uz Svetog Martina biskupa. Isto tako izložiti ćemo učeničke radove učenika Osnovne škole Sveti Martin na Muri, a predstavit ćemo i ‘Bojanku o Svetom Matinu biskupu’ koju je u tekstualnom dijelu izradila školska, Povijesna skupina’, a oslikali su je učenici Josip Brdar i Jelena Kutnjak.

Radosno najavljujem nastavak arheoloških istraživačkih radova na utvrđivanju gabarita ‘Halicanuma’ najvažnijeg, a vjerojatno i najvećeg antičkog lokaliteta u Međimurju. Dosadašnja istraživanja pokazuju kako je rimski grad ‘Halicanum’ zapravo današnji Sveti Martin na Muri, a nastavkom istraživanja želimo doznati više o rubnim dijelovima već u to vrijeme urbanog naselja.

Novci su osigurani i radovi će uskoro i započeti, čemu se kao povjesničarka i arheologinja radujem, a sigurna sam kako će rezultati biti vrlo zanimljivi i značajni za ukupnu kulturno-povijesnu znanost i našu općinu.

Puno napora i vremena ulažemo u projekt ‘Centra za kulturu’ i većinu toga smo odradili. Kako je riječ o velikom projektu vrijednom blizu dva milijuna eura, novce moramo pridobiti iz EU i domaćih fondova te ministarstva, županije i drugih izvora te dijelom iz općinskog proračuna. Svaki segment radimo točno po uputama i zamislima, vodimo računa o prometu, okolišu i potrebama žitelja, ali i onih koji Svetim Martinom na Muri prolaze.

Vjerujem kako ćemo uspjeti izgraditi ‘Centar za kulturu’ koji će svojim sadržajima i prostorima puno toga obogatiti i objediniti, no potrebno je puno uložiti i biti strpljiv.

Sadržaji uz rijeku Muru prepuni su kulturno-povijesnih vrijednosti koje otkrivamo, restauriramo i stvaramo ih pristupačnim našim ljudima, posjetiteljima, turistima i poglavito mladima koji žele nešto naučiti o povijesnoj baštini naše općine i župe. A ona je uistinu bogata i zanimljiva i kao takvu želimo je promovirati kroz kulturno-povijesnu vrijednost destinacije Sveti Martin na Muri – – rekla nam je Petra Novinščak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije