Zaveščak sa svojim prijateljima proslavio Mariju Kraljicu mira

Svečanije nego ikada do sada Zaveščak je proslavio blagdan i patronstvo nad mjesnom kapelom Marije Kraljice mira. Svečanu svetu misu predvodio je velečasni Josip Horvat, svećenik u miru i negdašnji selnički župnik u zajedništvu s velečasnim Tomislavom Leskovarom sadašnjim župnikom u Selnici.

Govoreći o životu Blažene Djevice Marije koju hrvatski kršćanski puk posebno slavi i štuje kako Kraljicu Hrvata, Zoru zlatnu, odvjetnicu Hrvata kao i Kraljicu mira, velečasni Horvat se osvrnuo na aktualnost koja hrvatsku državu i domovinu vodi u nestajanje.

Govorio je o problemu nataliteta, odnosno nerađanja djece u Hrvatskoj, označivši kao osnovni problem sebičnost, koji rezultira skrbi o materijalnim dobrima i komociji, a odbacuje obvezu koju traži trudnoća, rađanje i odgoj djece. Velečasni Horvat, kazao je kako sebičnost nije samo problem nego je i grijeh, te je pozvao mlade da stupe u sveti kršćanski brak i imaju djece, a žene neka im ne bude teško rađati djecu, koja su simbol obitelji i vrijednost Domovine. Poručio je neka svima uzor bude Blažena Djevica Marija, čiji blagdan se slavu u Zaveščaku gdje je 1992. godinu kapelu dala podignuti obitelj Ljudevita Perasa.

Domaći župnik je na kraju Svete mise oglasio kako župa organizira hodočašće u Sveti Juraj na Bregu u nedjelju 11. rujna na proslavu blagdana Imena Marijina. Hodočasti se pješice putovima i stazama kojima su nekada davno hodočastili selnički i prekmurski vjernici, a za sudjelovanje se potrebno predbilježiti kod zvonara ili u Župnom uredu, kako bi se osigurao objed u Svetom Jurju na Bregu.

Misno slavlje pjevanjem je uljepšao Župni mješoviti zbor pod ravnanjem Julijane Kočila, a doprinos ljepoti i autohtonosti proštenja dali su licitari i prodavatelji raznih igračaka, stvari i lopti, a jednu je svojem unuku kupio Josip Hrženjak (na slici s prodavačicom). Marija Šoštarić iz Selnice sa svojom majkom i drugim ženama poskrbila je za ukrašavanje kapelice i prigodni domjenak. Okolni vinogradari pak su proštenjare i hodočasnike ponudili svojim vinima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije