U Međimurju ime i prezime promijenilo 500 osoba

Oko 500 Međimuraca promijenilo je ime ili prezime u posljednjih sedam godina. Broj zahtjeva koji stižu u Ured državne uprave u Međimurskoj županiji iz godine u godinu raste, pa je 2013. zabilježeno 55 slučajeva, 2014. bilo ih je 70, prošle godine 88, a u prvih sedam mjeseci ove godine 46.

Od 2010. godine do kraja srpnja podnesen je ukupno 491 zahtjev. U tu brojku nisu uključene osobe koje su promijenile prezime nakon sklapanja braka, ali jesu one koje su se razvele. Neki mijenjaju prezime jer smatrju da će se lakše zaposliti ili umjesto dva žele jedno prezime i slično.

Kad se podnese zahtjev, od Ministarstva pravosuđa pribavljaju se podaci je li ta osoba osuđivana, a od Općinskog suda mora se ishoditi uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti.

Odbijenica se može dobiti i ako se predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak te javni moral. Od 2010. godine, doznajemo, nije bilo odbijenih zahtjeva.

– U praksi postupak promjene traje maksimalno mjesec dana, a najveći broj zahtjeva rješava se u roku od dva tjedna – ističe Ksenija Posavec iz Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije