STRAŠNO: Thora bacili u jamu s vodom duboku tri metra

Dana 18. kolovoza u Skloništu Prijatelji Čakovec održana je izborna i redovna skupština Zaštitarsko ekološke udruge Prijatelji životinja i prirode. Teodor Perhoč, prvi i počasni predsjednik Udruge, ponovno je izabran za aktivnog predjednika čime je naslijedio Aleksandru Hampamer koja je zadržala funkciju dopredsjednice s koje je preuzela vođenje udruge u prošlom mandatu nakon spriječenosti u obavljanju dužnosti tada izabrane predsjednice Nine Balaško. Novo izabrana tajnica Udruge je Sanja Večerić, magistra biologije zaposlena u Skloništu.

Osim izbora novog vodstva i drugih službenih tijela Udruge na skupštini podnijet je financijski i izvještaj o radu prošle godine te o prvih šest mjeseci ove godine. Ono što iz izvještaja posebno iskače je usporedba troška veterinara u prošloj godini, koji je iznosio preko 280.000 kuna sa prvih 6 mjeseci ove godine kada je taj trošak već prešao 240.000 kuna.

Glavni razlog naglog porasta veterinarskih troškova u 2016. godini je broj preuzetih izrazito bolesnih pasa iz romskih naselja Međimurske županije kao i povećan broj zaprimljenih ozlijeđenih pasa bez čipa na području cijele županije.

Osim izvještaja o proteklom radu donešene su i smjernice na kojima se temelji budući rad Udruge odnosno Skloništa, a to su prvenstveno promicanje sterilizacije kao jedinog načina kontrole broja napuštenih životinja uz pritisak na jedinice lokalne samouprave kako bi počele kontrolirati provođenje Zakona o zaštiti životinja odnosno prvenstveno provjeru čipiranja i cijepljenja pasa u svojim gradovima i općinama.

– Kada bi se kontrola čipiranja životinja provodila, odnosno kada bi svaki pas stariji od 90 dana bio označen mikročipom i cijepljen protiv bjesnoće, kako to Zakon o zaštiti životinja još od 2004. godine nalaže tada priča o Thoru koji je zaprimljen na dan sklupštine ne bi bila moguća.

Thor je naime pas star 12-ak godina, baš kao i Zakon, no unatoč tome Thor nije čipiran a vjerujemo posljedično niti cijepljen svih ovih 12 godina. Svih ovih 12 godina nitko od veterinarske inspekcije do komunalnog redara nije primjetio Thora u nečijem dvorištu.

No Thora su ipak čuli neki ljudi kako zapomaže iz jame s vodom duboke 3 metra u koju ga je netko bacio jer je star i bolestan. Da se Zakon star 12 godina baš kao i Thor provodio ili da se njegovo provođenje kontroliralo Thorov bivši vlasnik sada bi odgovarao za napuštanje svog ljubimca, a sada je Thor samo još jedan pas koji plaća cijenu nerada odgovornih institucija i upravo je zato pritisak na JLS u kontroli i provođenju Zakona jedan od fokusa rada Udruge – poručuju Prijatelji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije