Zbog oborina u Austriji očekuje se značajan porast vodostaja Mure

Iz Hrvatskih voda, Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu na adresu Grada Mursko Središće stigla je obavijest da se na Dravi očekuje porast protoka zbog intenzivnih kiša koje su pale na području sliva, naročito u Austriji i Sloveniji.

Trenutno je protok na izlazu iz Austrije oko 500 m3/s i polako opada. U Sloveniji su pale značajne količine oborina, naročito oko Pohorja, pa je na slovenskim hidroelektranama na Dravi povećan protok. Na HE Zlatoličje je trenutni protok oko 650 m3/s, a na HE Formin je oko 700 m3/s.

To ujedno znači da je protok u starom koritu HE Formin u porastu, a trenutno na ulazu u Hrvatsku iznosi oko 200 m3/s. Prema navedenom, a u skladu s trenutnim prognozama, očekuje se kratkotrajni porast protoka koji neće dosegnuti razine za proglašenje pripremnog stanja obrane od poplava.

Obzirom na vrlo intenzivne oborine u slivu rijeke Mure u Austriji, očekuje se značajan porast vodostaja. Na mjernoj stanici Gornja Radgona protok se kreće oko 530 m3/s. Prema prognozama, ne očekuju se daljnje oborine u Austriji. U Murskom Središću očekuju da vodostaj neće prijeći razinu kod koje se proglašavaju mjere redovne obrane od poplava.

Koliki će biti stvarni porast vodostaja ovisi o eventualnim daljnjim oborinama u slivu Mure. Obzirom na navedeno, očekuje se da će proglašenje mjera pripremnog stanja obrane od poplava uslijediti danas.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije