FOTO: U svetomarskoj Črnoj pešti odigrane starinske igre

Slijedom tradicije, a povodom Dana općine Sveta Marija, KUD ‘Ivan Mustač-Kantor’ organizira stare igre, onakve kakve su se nekada igrale na livadama i šumarcima Črne pešte – Sportsko rekreacijskog kompleksa Svete Marije.

On je u petak 5. kolovoza bio prepun jer ovamo dolaze oni najmlađi, a i oni koje Črna pešta podsjeća na dane njihova djetinjstva kada su se oni igrali igre koje su organizatori izvukli iz ropotarnice zaborava. Više stotina ljudi je ovamo došlo radi druženja.

Neki kažu kako je Črna pešta mjesto gdje se starije populacije susreću jedanput godišnje kako bi napravili godišnju inventuru njihovih života od proštenja do proštenja koje se u Svetoj Mariji održava povodom blagdana Velike Gospe. Mjesto je to gdje svaki može pronaći ‘sebe’.

Organizator, predvođen agilnim predsjednikom Miljenkom Kanižajem, se svaki puta pobrine za neku novotariju pa je tako u rano popodne mjesnim ulicama održan mimohod najstarijih traktora u mjestu. Kasnije su bili ‘izloženi’ posjetiteljima, a najveći interes za njih su, onako iz dosada, pokazali najmlađi dok su se njihovi djedovi i pradjedovi prisjećali dana kada su ih vozili.

Sve se je odvijalo spontano, nenametljivo, opušteno. Na u starinskim igrama se je nadmetalo sedam mjesnih udruga. Njihovi su predstavnici igrali mali nogomet s krpenjačom, hodali su na štulama, gađali praćkom, bacali kamen s ramena, gađali potkovom, skakali u vrećama, nosili jaja u žlicama, nadvlačili su se štapom, potezali konop. Na kraju, kada su se zbrojili bodovi najviše su osvojili mjesni vatrogasci, odnosno njihova mladež.

Kroz sve vrijeme namjernike su zabavljali ‘Ivek i dravski bandisti’, a svirali su i domaći dečki. Pljusak je na trenutak ‘uznemirio’ ljude u Pešti. No, ne zadugo…

Za sve željne zajedničke kuhinje organizator se je pobrinuo za 300 litara slasnog gulaša, a sve su na početku okupljanja pozdravili predsjednik KUD-a Miljenko Kanižaj i općinska načelnica Đurđica Slamek koje je manifestaciju proglasila otvorenom. – Doviđenja dogodine! – bio je najčešći pozdrav namjernika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije