FOTO: U Kuršancu otkrivena Spomen-ploča Branku Kosu

>> FOTO: U Kuršancu otkrivena Spomen-ploča Branku Kosu

U povodu Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Dana mjesta Kuršanec, u petak je ispred tamošnjeg Društvenog doma otkrivena Spomen-ploča Branku Kosu, jedinom poginulom stanovniku Kuršanca u Domovinskom ratu.

Svečanost je započela Svetom misom u kapeli Gospe snježne u Kuršancu, koju je predvodio župnik župe Novo Selo na Dravi vlč Josip Janković. Nakon mise, program je nastavljen na trgu ispred Društvenog doma, gdje se okupilo mnoštvo mještana, Brankova djeca, supruga, majka i braća, njegovi prijatelji i poznanici, predstavnici lokalne i regionalne samouprave, zamjenik gradonačelnika Čakovca Mario Medved, zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, predsjednica VMO Kuršanec Petra Horvat, predstavnici udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici javnog života Kuršanca i Čakovca.

Kako je u uvodnoj riječi naglasila predsjednica VMO Kuršanec Petra Horvat, postavljanje ove Spomen-ploče najmanje je Kuršanec može učiniti za Branka. No, ona nije postavljeno samo kako bi se odala počast poginulom, već da bi se svim prisjetili da su za našu slobodu ginuli naši prijatelji i susjedi. Današnjoj djeci i mladima, i onima koji će se tek roditi treba omogućiti da nikad ne zaborave Domovinski rat i poginule u njemu, rekla je Petra Horvat.

Zamjenik gradonačelnika Mario Medved, rekao je da je postavljanje Spomen-ploče još jedna prilika da Branku Kosu još jednom odamo počast, jer zahvaljujući njemu i drugim poginulim braniteljima, u Domovinskom ratu smo pobijedili te za godine koje dolaze osigurali opstojnost naše zemlje. ‘Današnji dan prilika da se još jednom s tugom, ali i ponosom prisjetimo svih onih koji su svoje živote ugradili u temelje današnje Hrvatske.

Osim Branka, u ratu je poginulo i mnogo Čakovčana i Međimuraca. Na svima nama je dužnost da sjećanje na njih čuvamo, kako bi mlade iznova učili da je za samostalnu Hrvatsku trebalo proliti rijeke krvi. Na području Grada Čakovca podigli smo nekoliko sličnih spomen obilježja, nastojeći dostojno i za budućnost obilježiti svakog poginulog, a to ćemo činiti i dalje!’, rekao je zamjenik Medved.

Zamjenik župana Zoran Vidović, svima je okupljenima čestitao današnji praznik, rekavši da slavimo pobjedu i kraj Domovinskog rata, ali i odajemo počast svima onima koji slobodu nisu dočekali. Prisjećanjem i davanjem počasti na ovaj način, pokazujemo da cijenimo naše branitelje i tešku borbu za hrvatsku samostalnost. Samo narod koji poštuje svoju prošlost može imati svijetlu budućnost, rekao je među ostalim zamjenik Vidović.

Ratni put Branka evocirao je njegov zapovjednik i suborac, predsjednik Udruge Specijalne postrojbe varaždinske ‘Rode’ general Goran Mihalić.

Spomen ploču otkrila su djeca poginulog Branka Kosa uz pomoć zamjenika gradonačelnika Maria Medveda i predsjednice VMO Kuršanec Petre Horvat.

Inače, Branko Kos rođen je 1964. godine, a odmah po početku Domovinskog rata, dobrovoljno se uključuje u obranu Hrvatske. Slobodu i granice Hrvatske branio je kao pripadnik Specijalne jedinice Policijske uprave Varaždinske – ‘Rode’.

Početkom studenog ‘Rode’ odlaze na vukovarsko bojište, a s njima i Branko Kos. U teškim borbama koje su uslijedile, prilikom pokušaja proboja obruča kojim je neprijatelj okružio grad heroj, kod sela Karadžićevo, 9. studenog 1991. godine, pogiba zajedno sa petoricom svojim suboraca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije