Zabrinjavajuće malo učenika polazit će OŠ Štrigova

Malo više od mjesec dana preostalo je do početka nove školske godine, a u Osnovnoj školi Štrigova nisu niti malo sretni brojem djece koja će ovu školu pohađati u novoj školskoj godini.

Prema riječima Sanislava Rebernika, ravnatelja štrigovske škole, u novoj školskoj godini najvjerojatnije će biti dvadesetak učenika manje nego minule školske godine. Naime, moguće su manje promjene ako eventualno neko dijete ode u slovensku školu, ili se koje dijete koje je polazilo slovensku školu, odluči polaziti štrigovsku školu. Ali te brojke neće utjecati na osnovni pokazatelj, a to je kako je broj školaraca zabrinjavajući, što traje godinama.

Rebernik kaže kako će novu školsku godinu pohađati 175 učenika, a u prve razrede u matičnu te u tri područne škole krenuti će 25 učenika. Prošle godine OŠ Štrigovu polazilo je 186 učenika, što je bilo manje nego godinu dana prije, a daleko manje nego na početku ovog tisućljeća kada je štrigovska škola brojila blizu 400 učenika.

Iz ovih podataka vidljivo je kamo je nerazumna državna i županijska politika, koja nije brinula o ruralnom području, raseljavanju obitelji i ne stvaranjem uvjeta za rad i život na ovim prostorima dovela jedan od najljepših hrvatskih krajeva.

Za ravnatelja Rebernika, koji je ujedno i načelnik općine nije utješno što i druge škole u Hrvatskoj imaju sve manje učenika, jer zna kako manje djece i učenika znači i manje obitavajućeg i radnog stanovništva u ovom kraju iz kojeg su u svijet godinama odlazili ponajbolji sinovi i kćeri, ali i očevi i majke, koji se sada kući vraćaju teško bolesni ili u mrtvačkim sanducima.

Čini se kako je prekasno da se nešto značajnijeg učini za veći broj djece, ali nije kasno nešto za učiniti da oni koji jesu, ovdje i ostanu, a za to im trebaju prvenstveno radna mjesta. Njih pak može osigurati samo razborita politika na višoj razini, jer lokalni političari čine i više nego to čine njihovi kolege u drugim sredinama i samo zahvaljujući njihovom predanom radu, ne dolazi do još većeg pada, točnije odlaženja djece u slovenske škole.

Istina, država je u Štrigovi izgradila novu školsku zgradu i novu sportsku dvoranu i djeci stvorila optimalne uvjete za rad i obrazovanje. Ali, nije ništa ili je vrlo malo učinila za njihove roditelje koji ovdje jednostavno nemaju gdje zarađivati novac za svoje obitelji, a jednako tako ne stvara uvjete za ovu djecu kada ona završe školovanje i žele se zaposliti i stvoriti obiteljski dom u ovom, svojemu kraju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije