Prijepodnevna ‘kataklizma’ podbacila – posljedica nema, nije se čak ni dogodila!

Prijepodnevni prolom oblaka koji je zahvatio Varaždin – nije se dogodio! Nešto malo preciznije rečeno – da, dogodio se, jer malotko ga nije osjetio na svojoj koži, ali u povijesnim meteorološkim podacima zapis o njemu jednoga dana neće biti moguće pronaći.

Razlog je jednostavan: meteorološka postaja nalazi se kod varaždinskog aerodroma, a tamo nije pala ni kap kiše!

Izvor: Pljusak.com

– Zvuči nevjerojatno, ali izgledalo je kao da je netko ‘povukao crtu’ tako da je crni oblak lijevao iznad Varaždina do same granice s aerodromom, a svega par metara dalje, gdje je i meteorološka postaja, nije pala ni kap – ispričao nam je svoje iskustvo Marko Kesteli, vlasnik Galaxy bara na Aquacityju, gdje također danas ujutro nije bilo kišnih kapi.

Upravo stoga nemoguće je usporediti podatke o intenzitetu današnjeg prijepodnevnog pljuska s nekim drugim oborinama iz bliže ili dalje prošlosti.

Iako je današnji pljusak zapravo uobičajena pojava za ovo doba godine, zanimalo nas je je li ta ‘kataklizma’ – kako je o njoj preuveličavano izvještavano u nekim medijima – barem nečime odudarala od onih kojima redovito svjedočimo svakoga ljeta.

Primjerice, ovoga mjeseca najjači intenzitet oborina iznosio je 98,4 milimetara kiše u jednome satu, a godišnji podaci barataju s brojkom od čak 443 milimetara oborina na sat. No danas je na aerodromu izmjereno – ‘nula zarez nula’.

‘Poplave’ na varaždinskim prometnicama, a posebice u Ulici braće Radić, također nisu nešto što je rijetkost tijekom ljetnih mjeseci u Varaždinu. O kapacitetima vršnih opterećenja sustava odvodnje u tome dijelu grada uputili smo upit Varkomu, no činjenica je da se voda povukla svega desetak minuta po završetku nevremena. Tome najbolje svjedoče fotografije ulice koja je par sati ranije bila ‘senzacija’ čak i u nekim nacionalnim medijima.

Po svemu sudeći, velika količina kiše nije izazvala bitniju materijalnu štetu. Od vatrogasaca smo dobili informaciju da nije bilo potrebe za njihovim intervencijama.

– Imali smo samo jednu intervenciju, ispumpavanje vode u Kolodvorskoj ulici – rekao nam je Ivica Labaš, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije