Proštenje u Hlapičini i obilježavanje 750. godina Ivanovaca

Na području Hlapičine nalazi se upravna zgrada Majur grofa Feštetića- kasnije školska zgrada koja je sagrađena na ostacima posjeda Novi Dvori. Grad Mursko Središće, Župa Sveti Martin na Muri i Međimurska županija čine ogromne napore kako bi se građevina sačuvala i obnovila i bila kulturni spomenik davnih vremena, ostavljen sadašnjoj i budućoj generaciji.

Jučer u nedjelju 24. srpnja svečanom Svetom misom u filijalnoj crkvi u Hlapičini, proslavljen blagdan Svete Ane zaštitnice hlapičanske crkve i obilježena 750.obljetnica Viteškog reda Ivanovaca u Hlapičini. Svetu misu u zajedništvu s domaćim župnikom velečasnim Ivanom Hercegom i umirovljenim selničkim župnikom velečasnim Josipom Horvatom, predvodio je monsinjor Ivan Milovan, porečko-pulski biskup u miru.

Nakon što je prvo lijepim riječima opisao Međimurje, kao sredinu koja je lijepo uređena izgrađena i u kojoj su mnogi dobri ljudi, u propovijedi biskup Milovan govorio je o svetoj Ani majci Marije majke Isusa Krista i njezinog muža Joakima koji su činili skladnu obitelj kakve i danas želimo i kakve smo potrebni. Naglasio je biskup Milovan važnost obitelji kao i kršćanstva koje je stara i umorna Europa izbacila iz svojih dokumenata.

Kazao je kako je prvi Viteški red utemeljen 1099. godine kao red Ivanovaca u bolnici svetog Ivana u Jeruzalemu, a da su Ivanovci u Hrvatsku došli u isto vrijeme kao i Templari oko 1154. godine što govori koliko je godina kršćanstvo nazočno na hrvatskom tlu.

Na Svetoj misi uz velik broj vjernika iz svih krajeva gornjeg Međimurja i Prekmurja, nazočili su središćanski gradonačelnik Dražen Srpak, Franjo Makovec, načelnik Općine sveti Martin na Muri i Dragutin Stojko predsjednik VMO Hlapičina, kojima je župnik velečasni Herceg uručio zahvalnice za sve što su učinili za Crkvu, Hlapičinu i obilježavanje ove velike i lijepe obljetnice. Svojom pojavom i izgledom svečanost su uveličali Ivanečki vitezi iz Ivanca.

Jučerašnjoj proslavi prethodila je trodnevna priprava u sklopu koje je predstavljena monografija 750 godina Novih dvora i Hlapičine, autorice Blaženke Filipan-Žignić, kojoj je pored brojnih uzvanika nazočio i Matija Posavec, međimurski župan.

Upravo u toj monografiji naglašava se nazočnost Ivanovaca u Hlapičini naselju koje se pred 750 godina zvalo Nova Curia (Novi Dvor).

– Postojanje Novog Dvora dokazuje da je katolička vjera u sjeverozapadnom dijelu Međimurja bila već u 13. stoljeću raširena, učvršćena i dobro organizirana. Duhovna kultura koju su širili redovnici – vitezovi Ivanovci našla je plodno tlo na prostoru današnje župe Sveti Martin na Muri, koja se prvi put spominje 1334. godine u popisu Zagrebačke biskupije- napisao je u prigodnom letku koji je podijeljen svima nakon Svete mise, domaći župnik velečasni Ivan Herceg, koji je uložio ogroman trud kako bi se ovaj veliki jubilej ovako gotovo savršeno obilježio i proslavio.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije