Špancirfest 2016: Pogledajte cjelokupni program po pozornicama!

Ovogodišnji će se Špancirfest održati od 19. do 28. kolovoza, a za svoj će osamnaesti rođendan varaždinski festival kreativnosti Varaždince i njihove goste počastiti mnoštvom noviteta.

Zasigurno je najveća novost širenje programa festivala na Kapucinski trg, čime Špancirfest osvaja cijelu varaždinsku povijesnu jezgru i postaje jedini hrvatski festival koji se održava na 35 hektara površine.

> Špancirfest 2016: Cjelokupni program po pozornicama

Tu je i festival hrane i pića na Starom gradu na kojem će neki od najboljih hrvatskih restorana ponuditi svoje inačice ulične hrane, a tijekom noćnih sati taj će se prostor pretvarati u klub na otvorenom.

Špancirfest 2016 započet će rođendanskom zabavom iznenađenja, a svoju će punoljetnost festival obilježiti i izdavanjem parfema 18, kao i poštanskim žigom kojim će se Hrvatska pošta koristiti u petak 19. kolovoza.

Špancirfest kao medij multimedije

Iz sigurnosnih i tehničkih razloga Trg Miljenka Stančića prepustit će se špancirerima i manjim glazbenim programima, dok će se velika pozornica postaviti na Kapucinskom trgu. Širenjem na najveći varaždinski trg festival dobiva i prostor za zahtjevnije produkcije uličnoga programa, pa će u subotu 20. kolovoza francuska skupina Transe Express izvesti kazališno-cirkuski performans Mú.

Zbog svoje će tehničke zahtjevnosti i broja ljudi uključenih u produkciju Mú biti najveći ulični performans do sada izveden u Hrvatskoj. Uz spektakularno će pojavljivanje čarobnih Francuza tijekom deset dana festivala biti izvedeno još stotinjak uličnih programa.

> Transe Express se vraća na Špancirfest i izvodi najveći performans u Hrvatskoj!

> Špancirfest: Poznato još jedno ime, na Kapucinskom trgu nastupit će Pavel!

> Frajle po treći put na Špancirfestu

> Nastup benda Russkaja posljednjeg dana Špancirfesta

Štoviše, pročelja baroknih građevina u varaždinskoj povijesnoj jezgri postat će medij multimedije, a uz 3D mapping na gradskoj će vijećnici po prvi puta u Hrvatskoj biti izvedeno i virtualno oslikavanje zgrada. Taj nesvakidašnji performans izvodit će neki od prominentnih hrvatskih likovnih umjetnika, a u toj će se interakciji s prostorom moći okušati i posjetitelji festivala.

Špancirfest preskače granice glazbenih epoha i stilova

Uz pozornice na Starom gradu i Kapucinskom trgu te pozornicu ispred vile Bedeković na ovogodišnjem će Špancirfestu biti postavljene i manje pozornice na Trgu kralja Tomislava i na Trgu Miljenka Stančića na kojima će se svakodnevno odvijati glazbeni programi.

Kao što je već uobičajeno, glazbeni program na Špancirfestu obuhvaća širok raspon naizgled nespojivih stilova i izričaja, a osnovna linija koja povezuje četrdeset izvođača na tri velike pozornice je umjetnička posebnost te dosljednost u promišljanju i izvođenju glazbe.

Glazbeni dio ovogodišnjeg Špancirfesta obilježit će Manu Chao i njegova La Ventura, a od izvođača na Pan pozornici na Starom gradu svakako treba izdvojiti i Dub Fx-a, koji je koristeći svoj glas kao osnovni instrument prošao put od uličnog izvođača do headlinera najvećih svjetskih festivala.

> VIDEO Uzbudljivi Repetitor svirat će na glavnoj pozornici Špancirfesta

Svi oni koji nisu nabavili sedmodnevnu ulaznicu za Pan pozornicu po early bird cijeni od 220 kuna tu će ulaznicu od ponedjeljka 18. srpnja moći kupiti za 350 kuna, a cijene dnevnih ulaznica kreću se od 70 kuna do 175 kuna za Manu Chao La Ventura.

Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mjestima Eventima te u web dućanima na www.eventim.hr i na www.spancirfest.com.

Pozornica ispred vile Bedeković bila je najveće prošlogodišnje iznenađenje, ali i isto takav organizacijski izazov ovogodišnjeg Špancirfesta. Glazbeni program na Croatia osiguranje pozornici, a u sklopu suradnje TZGV-a i Koncertnog ureda Varaždin, započinje premijerom produkcije TBF-a i Varaždinskog komornog orkestra, koja obuhvaća baroknu glazbu i rane radove splitskih genijalaca, a nastavlja se nizom iz kojeg se nikoga ne smije ispustiti.

Matija Dedić, Tedi Spalato, Lea Dekleva i Zoran Predin uglazbit će hommage Arsenu, Urban & 4 predstavit će se u akustičnom izdanju, Zvonko Bogdan tamburom će objediniti generacije, Perpetuum Jazzile će biti senzacionalni, a Neno Belan sa svojim Fiumens Mediteran Orchestra slavit će ljubav.

Cijena ulaznice za šest dana glazbenih programa na Croatia osiguranje pozornici je 250 kuna, dok se cijene dnevnih ulaznica kreću od 70 do 120 kuna, a u prodaju kreću od ponedjeljka, 18. srpnja.

Na pozornicu ispred vile Bedeković 25. kolovoza dolazi i Branko Đurić sa svojom stand-up predstavom Đurologija, a 23. kolovoza publiku će za popularnog Đuru zagrijati ekipa iz Studija smijeha. Uz te dvije predstave komedije planirana su još dva dana smijeha, 22. i 24. kolovoza, koji će uskoro biti popunjeni programom.

Programi na pozornici Kapucinski trg za posjetitelje su besplatni, a na tom nas prostoru tijekom deset dana očekuje epsko putovanje kroz razne glazbene stilove. Glazbenici raznih generacija, od Esme Redžepove na njezinoj oproštajnoj turneji do Lovely Quinces koja je na početku uspješne međunarodne karijere, sve će nas razgaliti, rasplesati i rasplakati.

> Cijeli program pogledajte na Varazdinski.hr

Špancirfest inspirira, potiče i omogućava kreativno izražavanje

Na Špancirfestu posjetitelji imaju jedinstvenu priliku upoznati razne umjetničke izričaje, i sudjelovati u nekima od njih, a profesionalci iz kulturnih i kreativnih industrija razvijati svoja znanja i vještine te proširiti svoju mrežu poslovnih kontakata.

Cilj je festivala inspirirati, poticati i omogućavati kreativno izražavanje, a ovogodišnje će festivalsko izdanje napraviti i novi iskorak u razvoju kulturnih i kreativnih industrija. Na inicijativu je TZGV-a Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu javni prostor varaždinske povijesne jezgre kao temu uvrstio u kolegij Projektiranje Industrijski dizajn 2.

Inspirirani industrijskim i kulturnim naslijeđem Varaždina studenti Studija dizajna su osmislili devet prostornih intervencija u varaždinskoj povijesnoj jezgri. Maketa instalacije Leptiri bit će u realnom mjerilu izrađena tijekom radionica na ovogodišnjem Špancirfestu, u koju će biti uključeni posjetitelji festivala svih uzrasta te postavljena u Habdelićevoj ulici.

Tijekom proteklih se godina Uska ulica oblikovala u interaktivni prostor kreativnog izražavanja, a na osnovu pozitivnih iskustava iz toga prostora pokrenut je projekt Kreativnica. Kroz Kreativnicu će se na ovogodišnjem Špancirfestu predstaviti najbolje iz različitih područja hrvatskog dizajna. Cilj je projekta, osim izložbeno-prodajnog programa i umrežavanja struke, potaknuti afirmaciju značaja i vrijednosti dizajna.

Kroz neformalni ambijent izlaganja na ulici, kao i kroz popratne programe, stvorit će se ugodna i dinamična radionu na otvorenom te potaknuti komunikacija između autora i posjetitelja.

Akupunktura grada projekt je u kojem se želi kroz niz malih i preciznih intervencija u javnom prostoru poboljšati kvalitetu urbanog života, povećati socijalnu koheziju lokalne zajednice i ojačati identitet urbanih cjelina.

Tijekom prošlogodišnjeg je Špancirfesta na radionicama Akupunkture grada osmišljen idejni projekt uređenja novoga trga u Habdelićevoj ulici te potaknuto dublje promišljanje njegovog uređenja. Taj će se socijalno-arhitektonski laboratorij održati i na ovogodišnjem Špancirfestu, a teme će biti otvaranje bunara na Trgu kralja Tomislava te uređenje zelene površine na raskrižju Ulice kralja Petra Krešimira IV i Ulice Julija Merlića.

Park kreative dio je Špancirfesta u kojem su najmlađi u prvom planu, a svojim je sadržajem i uređenjem zamišljen kao prostor poticanja dječje kreativnosti te usvajanja i izgradnje različitih vještina. Kroz deset izvedbenih i devet radioničkih programa park u Habdelićevoj ulici će i tijekom ovogodišnjeg Špancirfesta na deset dana postati akademija otkrivanja i uvažavanja, koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj najmlađih špancirera.

Špancirfest je pouzdani poslovni partner

Tijekom prošlogodišnjeg je festivala u Varaždinu, prema podacima Porezne uprave Varaždin, ostvareno 33,7 milijuna kuna prometa u ugostiteljstvu i trgovini, što je bilo 4 posto više nego godinu prije.

Isto tako, na Špancirfestu 2015 sudjelovalo je 8 postoviše izlagača nego 2014. godine, od kojih je njih 9 posto bilo iz inozemstva, 31 posto iz Zagreba i Zagrebačke županije, 37 posto iz Varaždina i Varaždinske županije te 23 posto iz ostalih dijelova Hrvatske.

Isplativost sudjelovanja na Špancirfestu i ove su godine prepoznali izlagači iz cijele Hrvatske i inozemstva te je većina izlagačko-prodajnih pozicija u ovom trenutku zakupljena.

Vrijednost projekta prepoznali su i sponzori, od kojih su neki već dugi niz godina sa Špancirfestom.

Vindija je od samih početaka na festivalu prisutna kao generalni sponzor, a tu tradiciju nastavlja i ove godine, osamnaesti puta. Glavni program Vindije namijenjen najmlađima, popularan Vindiland, i ove će godine ponuditi sadržaje za djecu tijekom cijelog trajanja festivala, a biti će smješten na prostoru uz Lančanu kulu i varaždinski Stari grad.

Vindiland donosi pregršt igre, zabave i edukativnog programa s kreativnim, plesnim te sportskim radionicama uz brojne goste iznenađenja i nove sadržaje koje će voditi stručni voditelji i animatori.

Osmi dan Špancirfesta, u petak, 26. kolovoza, rezerviran je za večernje događanje Milk night, glazbeno – scenski performans koji će pripremiti Plesni studio Vindi.

Vindija će u sklopu samog festivala imati i prodajne kućice s bogatom ponudom proizvoda iz svog asortimana te gasto-ponudom.

‘Razvuci osmijeh i uživaj u Španciru’ ovogodišnji je slogan koji će pratiti sve aktivnosti Pan piva na Špancirfestu, a njime se nastavlja komunicirati optimizam, otvorenost i svježina – kvalitete koje su ugrađene u sve proizvode Carlsberga Croatia.

Osmijeh je i Panova deviza na ovogodišnjem Špancirfestu – želja je sakupiti ih što više, a konačni će se broj komunicirati po završetku festivala.

Posjetitelje ove godine očekuje i čitav niz zanimljivih sadržaja od kojih izdvajamo Kraljevsku zonu, Carlsberg pivnicu, u kojoj će posjetitelji moći po prvi put u Hrvatskoj kušati različita piva iz bogatog asortimana Carlsberga diljem svijeta te Somersby plažu.

> Cijeli program pogledajte na Varazdinski.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije