Priprema toplo–hladnih salata može se podijeliti u tri koraka, što vremenski uz sjeckanje i pripremu neće premašiti 30 minuta.
Započinjemo pripremom ‘hladnih’ sastojaka.
Hladni sastojci najčešće su salate poput zelene salate, rikule i matovilca ili svježe nasjeckano povrće poput paprike, rajčice, krastavca i luka.
Također, ‘hladnu’ ulogu mogu imati i namirnice koje smo prethodno skuhali i u međuvremenu ohladili poput kuhanog krumpira, riže, boba, mahuna i povrća po želji. Nakon što hladne sastojke posložimo u zdjelu i formiramo posteljicu, slijedeći korak je priprema umaka.
Umak pripremamo tako da pomiješamo ocat, ulje i začine po želji. Umjesto octa možemo se poigrati s citrusima pa iscijediti limun ili limetu. Uz sol i papar, može se dodati češnjak, peršin, bosiljak, origano i čili papričice. S plodovima mora odlično se slaže i pečena crvena paprika., piše Gastro.24.sata.hr
Za brzu pripremu umaka sve sastojke možemo usitniti u električnoj sjeckalici.
Stigli smo do zadnjeg koraka, a radi se o pripremi ‘tople’ namirnice.
Piletinu, ribu ili plodove mora možemo kratko popirjati u tavi na ulju ili ispeći na grill tavi. Za pomalo egzotičnu notu tijekom pirjanja ili poširanja možemo dodati malo naribanog đumbira, soka od limete i soja sosa. Toplu komponentu salate osim ribe i piletine može činiti i povrće poput propirjanih tikvica, patlidžana ili gljiva.
Gotove tople sastojke pridodamo pripremljenoj posteljici i sve prelijemo umakom te odmah serviramo.