FOTO: U Donjoj Dubravi predstavljen Izletnički kompleks ‘Ropače’

>> FOTO: U Donjoj Dubravi predstavljen Izletnički kompleks “Ropače”

U sklopu obilježavanja Dana općine Donja Dubrava u subotu 9. srpnja, nešto prije samog podneva, na desnoj obali Drave nedaleko Donje Dubrave u dijelu polja zvanom ‘Orešec’ predstavljen je Izletnički kompleks ‘Ropače’.

Predstavio ga je Antun Benko, donjodubravski entuzijasta koji je sa svojim istomišljenicima prije nekog vremena oformio tzv. Orešku grupu s ciljem vraćanja negdašnje prepoznatljivosti vinorodnom kraju koji se ovdje nalazi., a preko kojeg bi razvijali mini turističku ponudu toga kraja.

– Bilo je to nakon Vincekova pohoda kojeg smo ovdje organizirali i koji je naišao na pozitivni odjek i koji će imati svoj nastavak. Već tada smo obećali kako ćemo ‘Orešec’ oživjeti – istaknuo je Benko na predstavljanju. Rekao je kako se u srcu ‘Orešca’ nalazi legendarno ‘Ropače’ gdje negdašnja Općina u doba Monarhije dobravskim seljacima, vinogradarima, ratarima radi lakšeg boravka u polju izgradila koču, iskopala zdenac, postavila čigu, a svi ti poljodjelski kompleksi bili su povezivani kraćim stazama.

– Sve to smo željeli revitalizirati. Nije to bio lak posao, no ipak smo u tome uspjeli – podvukao je Benko, a Oreška grupa je u tome uspjela jer se je pred subotnjim gostima ukazao ropčki zdenac, ropočka čiga, ropočka steza, a na mjestu gdje je bila koča postavljena je šatorska nadstrešnica sa stolovima gdje se je skupilo 50-tak ljudi, mahom onih koje je Benko ponaosob predstavio što su i kako su radili.

Bio je tu općinski načelnik Dražen Miser i njegov zamjenik Dragutin Mikulan, koji su osobno radom i donacijama pridonijeli revitalizaciji kompleksa, te Zlatko Haramija, predsjednik OV-a Donje Dubrave.

Da je riječ o ozbiljnom turističkom projektu i njegovoj kvalitetnijoj sutrašnjici potvrdio je to i ovdašnji dolazak Rudija Grule, voditelja Turističkog ureda Međimurske županije, čovjeka koji je prije dvije godine proglašen najboljim turističkim djelatnikom Hrvatske, osoba kvalificirana da o tome kaže svoje viđenje.

– Od zajedništva kreće turizam. Kreće se od malih stvari koje za neku zajednicu postaju velike i to je najveća vrijednost jedne od turističkih ponuda. Vi ste dobili nešto malo i toplo što vam može stvarati dobit – naglasio je između inog Grula.

Da bi se vratili u prošlost izveden je kraći i dojmljiv scenski prikaz kako je bilo kod čige i zdenca kada su žedni ovamo dolazili po vodu. Bio je to prikaz koji je pobrao salvu smijeha i veliki pljesak, a kako i ne bi jer mu je jedan od protagonista bio Marko Karloci, jedan od vodećih ljudi amaterske scene Međimurja. S njim su pod ruku stale Katica Špoljar i Jelena Kanižaj.

Uslijedio je obilazak 170 metara dugačke ropačke staze, potom domjenak, a na trpezi se uz domaću hranu i kapljicu našlo vino iz vinorodnih oreških goric. Bila je to prigoda da se gospodin Benko još jednom zahvali svima koji su ugradili sebe za nešto novo, srcu drago. Među tim mnoštvom dojam prošlosti uveličao je mladi par u narodnim nošnjama koji su ovdje predstavljali KUD-o ‘Seljačka sloga’ Donja Dubrava.

O detaljima nastanka ovog kompleksa moći će se pročitati koro koji dan o čemu piše gospodin Benko.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije