Koncert Daniela Galaya, promotora jidiš kulture i očuvanja Aškenzi identiteta

U organizaciji izraelskog Veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, Međimurske županije, Grada Čakovca i Židovske općine Čakovec u dvorani Zrinski, čakovečke Scheierice održan je koncert Daniela Galaya, jednog od najzanimljivijih i najdojmljivijih izraelskih glazbenika.

Daniel Galay stekao je ugled kao skladatelj orkestralnih djela, glazbe za kazalište, balet i komornu glazbu kroz nastupe u mnogim zemljama. Skladao je glazbu narodne pripovijesti na jidiš jeziku, koje su prenosili interpreti poput Perets Markisha, Avrom Sutskevera i Uri Tzvi Grinberga, te komorne opere na osnovu svog libreta. Njegove Klezmer melodije s klasičnim dodirom prenosili su Giora Feidman i drugi vodeći umjetnici diljem svijeta. Unazad nekoliko godina predsjednik je Leyvik House, Udruge jidiš pisaca i novinara u Izraelu, gdje je uveo promjene kako bi privukao nove generacije poklonika židovske kulture i književnosti.

U svojim djelima on se otkriva, s jedne strane, kao izvorni umjetnik našeg vremena koji je savladao tajne suvremenog sastava, a s druge strane, kao netko tko nastavlja židovsku glazbenu tradiciju duboko povezan s kulturnom baštinom istočno europskih Židova, uključujući kulturnu baštinu jidiša.

Daniel Galay je suvremeni glazbeni intelektualac i znanstvenik čiji je afinitet prema jidišu, književnosti i kulturi duboko ukorijenjen. Ova neobična mješavina sposobnosti, stručnosti i emocionalnosti je ono što čini njegov uspjeh kao skladatelja, što je i potvrdio svojim odličnim nastupom u Čakovcu. Koncertu je uz domaćine, čakovečkog gradonačelnika Stjepana Kovača i predsjednika Židovske općine Čakovec Andreja Pala, nazočila veleposlanica Izraela u Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije