Stravično zanemarivanje u Štefancu – kuja šarplaninca u velikim mukama

Koseći travu u Štefancu Christian Varga nemalo se iznenadio prizorom koji je ugledao.

Usred košnje livade Christian je zamalo pokosio i kuju šarplaninca koja je kasnije dobila ime Ajša. Kuja je bila u toliko lošem stanju da se nije mogla niti pomaknuti da pobjegne od kosilice i samo ju je Christianov dobar vid spasio. Obzirom da je Christian volonter Čakovečkog Skloništa Prijatelji znao je što mu je činiti.

Sklonište je, iako je kao što je nedavno i pisano prekapacitirano, Ajšu zbog izrazito lošeg fizičkog stanja primilo te hitno traže privremeni smještaj za nju radi boljih uvjeta oporavka.

– Ajša je odmah odvezena veterinaru koji ju je pregledao. Stanje je izrazito loše; dehidracija, iscrpljenost, infestacija ličinkama muha (crvima) i muhama te izrazita pothranjenost i kao posljedica nepokretnost uslijed atrofije mišića. Ono što nas najviše boli je činjenica da je Ajša do prije par mjeseci bila nečiji pas, vidi se po rastu da je nekoć bila uistinu impozantan i predivan pas, ali je očigledno nekome dosadila ili je s godinama izgubila svoju ulogu čuvara i taj netko je se odlučio riješiti izbacivanjem usred ničega, kažu iz Skloništa.

Iako je Zakonom o zaštiti životinja čipiranje obavezno već gotovo 10 godina i iako se napuštanje životinja kažnjava kaznom čak i do 15.000,00 kn niti ovaj napušteni pas nema čip niti je osoba odgovorna za napuštanje kažnjena.

Sklonište Prijatelji kojim upravlja neprofitna Zaštitarsko ekološka udruga Prijatelji životinja i prirode i ovog je puta zbog neprovođenja postojećih Zakona ono koje plaća kršenje Zakona.

– Ostali smo bez hrane, veterinarski računi se iz mjeseca u mjesec gomilaju, o plaćama radnika u Skloništu koji svakodnevno hrane, čiste i vode pse kod veterinara ne želim niti razmišljati i onda dođe Ajša. Ja više ne mogu, a da se ne pitam ima li više ovo što radimo uopće smisla? Jedinice lokalne samouprave uopće nemaju sluha za prevenciju problematike niti provođenje postojećih zakona, a mi kao neprofitno Sklonište koje funkcionira ponajviše zahvaljujući volonterima i donatorima pred samim smo rubom, objašnjava Aleksandra Hampamer, voditeljica Skloništa.

Ajša ima osiguranu veterinarsku skrb, no iz Skloništa apeliraju na javnost za pomoć u smještaju “Ajša je trenutno smještena u Skloništu i osigurano joj je osnovno, no ono što Ajši najviše treba je ugodan i miran okoliš uz ljude koji će joj moći posvetiti više pažnje od usputnog pogleda u prolazu što je na žalost najviše što može dobiti boraveći u Skloništu s gotovo 400 drugih pasa” objašnjavaju iz Skloništa.

Ukoliko netko želi pružiti privremeni smještaj Ajši i biti dio njenog oporavka može se javiti putem mejla na udruga.prijatelji@gmail.com ili na 091/7960530.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije