FOTO: Katarina i Antun Jakšić iz Goričana proslavili 50 godina braka

Svečana i radosna subota, 2. srpnja 2016. godine, bila je u obitelji Katarine i Antuna Jakšić iz Goričana koji su proslavili zlatni pir – 50 godina braka. Tako je bilo i prije pedeset godina, 1966. godine, kada su Katarina i Antun jedan drugome u crkvi Sv. Leonarda u Goričanu obećali zajednički život u dobru i zlu.

Katarina Jakšić (Stanko) rođena je 19. travnja 1945.godine od roditelja Pavla i Marije. Bila je jedno od sedmero djece, a Antun Jakšić je rođen 27. svibnja 1946. godine, od roditelja Florijana i Ane i bio je jedan od dvanaestero djece. Za njih dvoje u župnoj crkvi u Goričanu služena je sveta misa koju je predvodio župnik Petar Majstorović, kojom su obnovili bračne zavjete ali i zahvalili dragom Bogu na zajedničkom životu, zdravlju i velikoj obitelji.

Župnik je ovom uzornom bračnom paru koji je aktivan u tamošnjoj župnoj zajednici čestitao ovaj lijep jubilej koji je rijedak u današnje vrijeme, zahvalio na uzornom kršćanskom životu i zaželio još puno godina u zajedničkom životu. Naglasio je kako u životu olako dajemo obećanja kojih se trebamo držati a upravo su Katarina i Antun svoje bračno obećanje održali pedeset godina. Misno slavlje prekrasnim sviranjem i pjevanjem uzveličao je domaći Župni mješoviti zbor u kojem pjeva Antun, a prije je i pjevala Katarina.

Katarina i Antun imaju troje djece – Božidara, Mirjanu i Antonia koji imaju svoje obitelji. Sin Božidar i supruga Irena imaju tri kćeri – Lukreciju, Martinu i Mirjam, kćer Mirjana sa suprugom Marijanom Mutakom također imaju tri kćeri – Mirelu, Marijanu i Martu, dok najmlađi sin Antonio i supruga Nikolina imaju zasada jedno dijete, kćer Lenu. Svi oni žive u Goričanu.

Katarina i Antun upoznali su se na svadbi Antunovog brata Josipa i nakon šest mjeseci su zajedno stali pred oltar. Antun je radio u Austriji od 1969. do 2004. godine, a Katarina je bila domaćica, no jedno vrijeme radila je u Austriji i tvornici Meiso. U razgovoru s ‘mladencima’ Katarina i Antun iz prve ruke daju recept za dobar i dug brak:

‘Za dobar brak i dugi život u braku važna je strpljivost, praštanje, poštivanje, razumijevanje, oprost , zdravlje te djeca u obitelji. Kršćanski život i sveta misa nedjeljom također učvršćuje zajednički život. Naravno, najvažnija je ljubav, bilo je lijepih trenutaka. Bilo nam je i teško, ali smo se borili za sebe i za našu djecu.”

Obitelj Jakšić poznata je u Goričanu ali i šire kao muzička obitelj. Antun svira bas gitaru i bugariju, sin Božidar kontrabas, unuka Martina je profesorica glazbe, svira orgulje, klavir i pjeva u jednom bendu a unuka Mirjam svira saksofon. Danas je živo desetero braće Antuna i kad se skupe obitelji na proslavi, ima ih četrdesetak, dok je Katarina jedina ostala od svoje braće.

Ovaj događaj, proslava 50 godina braka velika je radost i bogatstvo kako za supružnike i njihovu obitelj , tako i za župu i mjesto Goričan. Ova godišnjica potvrđuje kako ljudi mogu i trebaju živjeti zajedno, da je bračna zajednica dokaz kršćanskog života, te kako je obitelj temelj i oslonac u životu. Zajedničko druženje slavljenika i njihove uže i šire obitelji održana je u restoranu Zelengaj. I za kraj Katarina i Antun kažu u šali: ‘Ako Bog da, čekamo drugih 50 godina braka!. Neka ima je zdravlja i sreće!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije