Matica protiv ZAMP-a: Zbog autorskih naknada utihnula je narodna pjesma

Radost zbog dobivanja Zlatne plakete Matice hrvatske, čakovečkom ogranku te kulturne institucije pokvario je – ZAMP. Služba zaštite autorskih muzičkih prava uporno šalje račune i opomene kulturno-umjetničkim društvima koja na predstavljanjima knjiga, smotrama folklora i drugim manifestacijama izvode narodne pjesme.

I čakovečki ogranak Matice hrvatske dobio je račun jer je na promociji knjige ‘Cvetnjak međimorskih popevki’ Stjepana Hranjeca KUD Katruža iz Ivanovca izveo nekoliko antologijskih pjesama.

– To je apsurd! Netko si je uzeo pravo oporezivati svaku izvedbu pjesama bez obzira na to je li autor poznat ili nije. KUD-ovi, kojih je u Međimurju 86, zbog toga sve manje nastupaju jer se boje da će im doći račun. Pjesma je utihnula, ne samo u Međimurju nego i cijeloj Hrvatskoj – kaže Ivan Pranjić, predsjednik ogranka, koji traži izmjene dijela Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

Sporan je i stavak koji propisuje da narodne književne i umjetničke tvorevine u izvornom obliku nisu predmetom autorskog prav, no da se za njihovo priopćavanje ipak plaća naknada.

– Molim nekoga iz ZAMP-a da mi kaže tko je autor pjesme ‘Vuprem oči’! Narodna popevka je narodna svojina – ističe prof. emeritus Stjepan Hranjec. Sve račune KUD-ovi će poslati središnjici Matice hrvatske u Zagrebu koja će uputiti predstavku Hrvatskom saboru i Ministarstvu kulture sa zahtjevom da se zakon promijeni.

Podršku je najavio i HAZU, tvrdi akademik Dragutin Feletar koji je, kako kaže, zaprepašten time što se događa. Dr.sc. Predrag Kočila, predsjednik KUD-a Mihovljan, kaže da zbog ZAMP-a ove godine nisu imali nijednu priredbu jer ne žele plaćati naknade.

– Limena glazba Belica dobila je nedavno opomenu jer nisu platili 343 kune za nastup 10. lipnja 2011.! – napominje. Ako predstavka ne donese promjene, članovi KUD-ova spremni su na građanski neposluh i prosvjed te na ustavnu tužbu.

U ZAMP-u ističu da rade po zakonu i vode računa o očuvanju kulturne baštine te značajno potiču rad KUD-ova. Sav novac prikupljen za javno priopćavanje i emitiranje djela tradicijske glazbe dijele na natječaju ‘Tradicional’. Lani je, kažu, tako podijeljeno više od 322.000 kuna, i to uglavnom KUD-ovima koji dobivaju i razne pogodonosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije