Obiteljskom događanju u Čakovcu se pridružili i prolaznici

Četvrto obiteljsko događanje u projektu ON THE MOVE održano je u Čakovcu, 26. lipnja. Podno zidina Starog grada, polaznici sportskih programa su se razonodili s roditeljima u obiteljskim igrama, no prije toga su se razgibali na samom ulazu u Perivoj Zrinskih od strane Trga Republike.

Potom ih je većina otišla na orijentacijsko hodanje, u potragu za šest pečata razmještenih po stablima u Perivoju – sve ih uspješno prikupivši. Osvježili su se vodom Kala, na čemu zahvaljuju sponzoru Atlantic tradeu – Cedevita, i tako prikupili snagu za odmjeravanje brzine u igri mačke i miša – u čemu su se pridružili i prolaznici sa svojom djecom.

Istodobno, u atriju Starog grada Slađana Herman je vodila kulinarsku radionicu na kojoj je pobuđeni interes za jela bio jednako velik kao i na prvoj. Pripremila je kukuruznu kašu s jogurtom, svježim sirom i tostiranim lanom, crnim i bijelim sezamom; potom popečke od prosa i špinata; zlevanjku s heljdinim brašnom, zobenim pahuljicama, orasima i jabukom te kukuruzni močnjak s umakom od jagoda.

Također, Branko Vrčić, dr.med. se kao stručnjak za prehranu obratio osvrtom na spravljena jela, odgovorio na brojna pitanja i razmijenio iskustva s polaznicima radionice koji i sami imaju dosta prijedloga, informacija i spoznaja vezanih uz nabavu provjereni namirnica i spravljanja jela primjerenih djeci predškolske dobi.

Donosimo i recepte Slađane Herman koja je jela spravljala u atriju Starog grada.

KUKURUZNA KAŠA S JOGURTOM I SVJEŽIM KRAVLJIM SIROM

Kukuruznu kašu dobro oprati i kuhati u posoljenoj vodi s režnjom češnjaka. Omjer vode i kaše mora biti 1:1. Kuhanu kašu servirati s jogurtom, svježim kravljim sirom i tostiranim sjemenkama sezama, lana i buće. Sjemenke se poprže na suhoj tavi uz dodatak soli. Kad se ohlade, melju se u multipraktiku ili ručno u mužaru.

KUKURUZNA ZLEVANJKA S JABUKAMA I ZOBENIM PAHULJICAMA

1l mlijeka

150g kukuruznog brašna

50g integralnog brašna

50g zobenih pahuljica

100g sviježeg kravljeg sira

4 jaja

4 naribane jabuke

1 prašak za pecivo

100g šećera

mala žličica soli

Sve sastojke pomiješati u jednoličnu smjesu. Smjesa mora biti malo gušća od one za palačinke. Dobivenu smjesu uliti u namazani, pobrašnjeni pleh i peći 20 minuta u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva.

KUKURUZNI MOČNJAK S VOĆEM

1l mlijeka

150g kukuruznog brašna

3 jaja

4 žlice šećera

1 žličica soli

Sve sastojke pomiješati i kuhati na laganoj vatri uz lagano miješanje. Nakon što močnjak zakipi, kuhati još pet minuta uz stalno miješanje. Voće (jabuke, maline, kupine, borovnice) kratko prokuhati s malo šećera i po želji izmiksati štapnim mikserom. Močnjak servirati topao ili hladan uz dodatak umaka od voća .

POPEČCI OD PROSENE KAŠE I ŠPINATA

500g prosene kaše

3 jaja

100g mrkve

100g svježeg špinata

1 glavica luka

2 režnja češnjaka

Prosenu kašu skuhati u posoljenoj vodi i potom je malo ohladiti. Sitno sjeckani luk popržiti do zlatnožute boje, dodati sitno sjeckani češnjak i naribanu mrkvu te sve zajedno popržiti još minutu.

Špinat blanširati, ohladiti u hladnoj vodi, ocijediti, sitno nasjeckati i dodati ohlađenoj kaši zajedno s prženim lukom i mrkvom. Smjesu izmješati, dodati jaja i formirati popečke po želji. Peći u keramičkoj tavi na malo ulja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije