FOTO: Međimurje dio svjetskog gastronomskog putopisa Croatia’s Finest

>> Snimanje gastronomskog putopisa Croatia”s Finest (Četvrtak, 23.6.2016.)

Danas je (četvrtak) u Čakovcu kod Starog grada i Svetom Martinu na Muri, kod Mlin na Muri održano snimanje nove televizijske emisije pod nazivom ‘Croatia’s Finest’. Croatia’s Finest, prvi je hrvatski gastronomski putopis na engleskom jeziku, koji se snima na području cijele Hrvatske, a čija je zvijezda britanski MasterChef Dhruv Baker.

U dvadeset epizoda (svaka u trajanju po 25 minuta) visoke profesionalne produkcije cilj je prikazati gastronomsku ponudu Hrvatske, zanimljive lokacije i gradove, hrvatske prirodne ljepote i hrvatske proizvode. Među 20 prestižnih hrvatskih lokacija uvršteno je Međimurje kao Europska destinacija izvrsnosti (EDEN) za lokalnu gastronomiju.

Marko Palfi izvršni šef restorana Mundoaka tom je prigodom kazao kako je ovo nastavak jedne jako dobre priča koje je nastala početkom prošle godine kada je Međimurje ušlo u konkurenciju za izbor Europske destinacije izvrsnosti.

Do sada je dogovoreno emitiranje emisije u 90 zemalja svijeta, koje će emitirati National Geographic Channel-u, Ruskoj nacionalnoj televiziji RTV1, a u tijeku su pregovori za emitiranje emisija na nacionalnim televizijama Njemačke, UK, Nizozemske, Španjolske, Italije, Poljske, Danske, Švedske, te drugim zemljama svijeta: Kanade, Sjeverna Amerike, Brazil. U Hrvatskoj emisija će se prikazivati na HTV-u, tako da će se Međimurje kao prava destinacija izvrsnosti imati prilike prikazati gotovo u čitavom svijetu.

U dokumentarcu će biti prikazano niz međimurskih lokaliteta, a pripremat će se i međimurski specijaliteti, nastavlja Palfi.- Gospodin Dhruv Baker u Mundoaki je kušao niz međimurskih specijaliteta u obliku fingerfooda, prošetao kroz Stari grad Zrinskih i ispričao priču o Zrinskima i Frankopanima kroz knjigu koja je tiskana u 17. stoljeću i prva je knjiga koja govori o kuharstvu uopće u Hrvatskoj.

U restoranu Shamper voditelj se upoznao s međimurskim pjenušcima čija je osnova Pušipel. Nakon toga se britanski MasterChef Dhruv Baker, pobjednik na britanskom Masterchefu kod strog Mlina na Muri okušao u ispiranju zlata i u suradnji s Palfijem pripremio jedno od autohtonih međimurskih jela.

Međimurje s velikim pokrićem ima što pokazati svijetu

Govoreći o ovakvim projektima Marko Palfi smatra da je važno iskoristiti sve platforme da se ova i slične međimurske priče prošire čim više u Europi svijetu. Međimurje može turistima puno toga ponuditi, no tu ponudu treba adekvatno i prezentirati. Mi imamo nešto s čime se možemo ponositi kada govorimo o gastroenologiji, i to s pokrićem. Čakovec je kao središte Međimurja prekrasan i sam ima puno toga za pokazati.

S obzirom na posao kojim se bavim, u posjetu nam znaju stići ljudi iz svih krajeva svijeta od Izraela, Amerike, pa recimo do Francuske, odakle je stigao čovjek koji je naprosto bio ‘šokiran’ onim što je vidio. Od uređenosti grada, zelenila, a posebno hranom koju smo mu ponudili. Stranci kada dođu u Čakovec ili općenito u Međimurje su oduševjeni onim što vide i dobiju, na nama je samo da širimo i dalje tu priču i potrudimo se da o tomu sazna što više ljudi.

Britanski MasterChef oduševljen Međimurjem

MasterChef Dhruv Baker, čovjek je zadužen za prikazivanje gastronomske ponude Hrvatske, naših proizvoda te prirodnih ljepota. Iako je gastronomija primarni cilj Dhruvog istraživanja, on posjećuje i sve najznačajnije turističke atrakcije u želji da se upozna s cjelokupnom slikom svake od lokacija koje posjećuje.

Cilj emisije je da se kako on, tako i gledatelji upoznaju s hrvatskom gastronomijom, hrvatskom kulturom, arhitekturom i poviješću te hrvatskim turističkim destinacijama.

– U Čakovcu sam po prvi put, kazao nam je Baker, ali oduševljen sam arhitekturom ovog grada. S kuharskog stajališta, ono što vi nudite i što mi se posebno sviđa je ta raznolikost u cijeloj zemlji. Hrvatska je relativno mala država, ali na tom malom prostoru je toliko različitosti , što vjerujem da ne samo mene već sve koji posjete ovu lijepu zemlju naprosto mora oduševiti.

Međimurje je jedna od rijetkih kontinentalnih destinacija koje su odabrali za snimanje. Naime, kao što i emisija nosi naziv Croatia’s Finest (najbolje iz Hrvatske), nismo željeli prikazati samo ljepotu morske Hrvatske već i kontinentalnog dijela, koji je to također zaslužio i zapravo samo tako možemo svijetu prikazati jedinstvenu ljepotu cijele zemlje.

Ovaj projekt zbog toga su Ministarstvo turizma i Hrvatska Turistička Zajednica proglasili projektom od nacionalnog značaja za Hrvatsku državu, a u našoj županiji organizaciju od smjernica za scenarij do logistike vodi Turistička zajednica Međimurske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije