Šenkovec: Posjetom radionici drvenih igračaka završio projekt malog folklora

>> Šenkovec: Posjetom radionici drvenih igračaka završio projekt malog folklora

Šestomjesečni projekt malog folklora KUD-a ‘Sveta Jelena’ Šenkovec priveden je kraju posjetom radionici drvenih igračaka obitelji Mikuš u Lazu Stubičkom u subotu 28. svibnja 2016.

Prva faza projekta bila je vezana uz zimski period, izrade dječjih maski, plesanja fašničkih plesova i igara, pa su djeca folklorne grupe nastupila plesom “Tu za repu ,tu za len” pod maskama malih čaplji na “Međimurskom fašniku” u Čakovcu. Naučenim dječjim igrama i plesovima predstavila su se u Šenkovcu na Danima općine i s veseljem očekivala planirani posjet Zagorju.

Kako je umijeće izrade drvenih tradicijskih igračaka upisano na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva 2009. godine vezano uz Bistrički kraj isplaniran je posjet radionici igračaka sa odlaskom na hodočašće Mariji Bistrici. U veseloj atmosferi doputovalo se u Mariji Bistrici, gdje su naši mali folkloraši bili dio hodočašća dječjih vrtića, te sudjelovali na svetoj misi. Nakon zajedničkog blagovanja iz torbi , piknika, obilaska svetišta i tradicionalnog proštenja ( štandova) krenulo se prema Lazu Bistričkom.

Najprije smo prešli serpentine autobusom, a onda smo u šetnji zagorskim bregima došli do odredišta. Ljubazni domaćini pokazali su djeci umjeće izrade, a oda su djeca primila u ruke alat i sami izradili nekoliko igračaka. Oni najuporniji uzeli su boje te ih pobojali. Na svu sreću i zadovoljstvo roditelja, majstor im je dao rukavice pa nije bilo većih iznenađenja po odjeći. Uslijedila je ponovno šetnja po zagorskim bregima , do autobusa. I na kraju vam moram priznati, zbog vesele atmosfere u autobusu i ja znam pjevati sve dječje pjesme i plesove, a naročito “Mi smo djeca vesela”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije