Uvode nove timove hitne, a traži se i helikopterska služba za sjever

Pritisak je urodio plodom. Ministar zdravlja Dario Nakić nakon provedene javne rasprave donio je novu mrežu hitne medicine u kojoj je prihvaćen dio primjedbi s terena.

>>> Međimurci su uspjeli: Mursko Središće dobiva Ispostavu hitne medicine

Najviše prigovara zaprimljeno je za Međimursku i Krapinsko-zagorsku županiju. – Nakon dinamične i argumentirane akcije “Hitna je Međimurju bitna” prihvaćeno je mišljenje struke hitne medicine i u Murskom Središću odobren je dežurni T2 tim u kojem su medicinski tehničar i vozač – kaže dr. sc. Tomislav Novinščak, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije.

Zlatni standard za pomoć

Prijetila je opasnost da nauštrb otvaranja ispostave hitnje medicine u Murskom Središću grad Čakovec ostane bez pet od deset timova koji bi se raspodijelii u Gornje Međimurje. Sad kad je ta “bitka” izvojevana dr. sc. Novinščak ističe da bi trebalo poraditi i na financiranju liječnika u M. Središću, otvaranju ispostava u Štrigovi i Kotoribi, pa i na hitnoj helikopterskoj službi za sjeverne županije, čime bi se, napominje, postigla ravnoteža mreže u cijeloj Hrvatskoj i dostigli visoki standardi koji su, kako ističe, odobreni bogatim jadranskim županijama.

Ministar Nakić pristao je na novu ispostavu koja bi mogla proraditi do kraja godine i zadržavanje timova u Čakovcu jer će u sufinanciranju sudjelovati Međimurska županija.

I u Krapinsko-zagorskoj županiji zadovoljni su novom mrežom. Umjesto četiri dežurstva na dvije lokacije, uvodi aw pet T1 timova s liječnicima u Predgradi i Mariji Bistrici, a u Klanjcu i Konjščini uz dva T1 tima, koje će financirati Županija, radit će i tri T2 tima na trošak države.

Zadovoljni smo novom mrežom, to je ono što je Županija kao osnivač tražila- kaže ravnatelj ZHM -a Krešimir Božić, koji podržava i inijactivnu za helikoptersku službu. Građani Predgrade, u kojoj je lani objavljeno čak 2465 intervencija, kažu da je taj dio Zagorja prometno slabo pokriven pa je svaka minuta u čekanju ekipe Hitne pomoći dragocjena.

U ruralnim sredinama zlatni je standard da pomoć do pacijenta stigne u roku od 20 minuta. Ministarstvo je podijelilo i nekoliko “odbijenica” gradovima koji su se žalili na ukidanje T2 timova i slabu pokrivenost za vrijeme turističke sezone.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije