Međimurci sudjelovali na vojnom hodočašću u Lourdesu

>> Međimurci sudjelovali na vojnom hodočašću u Lourdesu

U marijanskom svetištu u Lourdesu, na jugozapadu Francuske, od 17. do 24. svibnja održano je 58. Međunarodno vojno hodočašće na kojem hrvatska vojska, policija i branitelji sudjeluju već 24. put.

Hrvatska je ove godine sudjelovala sa sedamstotinjak pripadnika vojske, policije, branitelja, predstavnika braniteljskih udruga i invalida. Međunarodno vojno hodočašće okupilo je na jednom mjestu pripadnike vojske i policije preko 50. zemalja svijeta sa svih kontinenata. Hodočašće u Lourdes ujedno je prilika zemalja sudionica da predstave svoje počasne i povijesne postrojbe prilikom svečanog mimohoda.

Iz Međimurja su se hodočasnicima predstavili pripadnici povijesne postrojbe Zrinska garda Čakovec, koju su predstavljala petorica gardista. Zrinska garda Čakovec jedna je od najcjenjenijih postrojbi u Lourdu zbog raskošnih odora i gardista koji je s ponosom nose, o čemu govori veliko zanimanje građana za zajedničko fotografiranje s našim gardistima, čije su fotografije tako obišle čitav svijet.

Ovogodišnje hodočašće odvijalo se pod budnim okom pripadnika međunarodnih snaga sigurnosti u kojima su sudjelovali i hrvatski policajci, među kojima smo zatekli i jednog Međimurca, glavnog nadzornika pravosudne policije Nenada Igreca iz Preloga kojemu je ovo već treći odlazak u Lourdes. Hodočašće se odvija u Godini milosrđa pod geslom ‘Njegova su vrata uvijek otvorena’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije