FOTO: Na bušotini Zebanec 2 održana vježba evakuacije i spašavanja

>> FOTO: Na bušotini Zebanec 2 održana vježba evakuacije i spašavanja

U petak, 20. svibnja održana je velika združena pokazna vježba evakuacije i spašavanja. Održana je na Plinsko kondenzatnoj bušotini Zebanec 2.

Simulirano je propuštanje plina na spoju erupcijskog uređaja i tubing glave, a cilj vježbe je bila provjera osposobljenosti i opremljenosti, te usklađenosti djelovanja svih sudionika u akcijama izvanrednih situacija zaštite i spašavanja, interventnog gušenja bušotina, gašenja požara te sanacija mogućih šteta po okoliš.

Točno u podne uključile su se vatrogasne sirene i krenula je velika i fascinantna vježba vatrogasaca, hitne pomoći i djelatnika INA. Sadržaj štetnih primjesa u plinu iz eksploatacijskih polja Zebanec iznosi 66% ugljičnog dioksida i 200 ppm sumporovodika. Scenarij izvanrednog događaja pratila je mnogobrojna publika i mještani okolnih naselja koji su se još jednom mogli uvjeriti u pravodobno i funkcionalno gašenje i spašavanje vatrogasaca.

Na vježbi su sudjelovali vatrogasci profesionalne vatrogasne postrojbe Molve sa vatrogasnom vozilom TAM 260 T, sa 10 000 litara vode i 1000 lit pjenila, autocisternom od 9 700 l vode, te zapovjednom vozilom Peugeot Partner. DVD Mursko Središće sa navalnim vozilom od 450 l vode, te navalnim vozilom od 2000 l vode i 50 kg praha.

JVP Čakovec sa navalnim vozilom od 2 500 litara vode, autocisternom od 10 000 litara vode i tehničkom vozilom sa visokotlačnim modulum od 1 000 litara, isključivo namijenjeno za tehničke intervencije. Osim njih na samoj vježbi bili su i djelatnici Hitne medicinske pomoći. Ukupno je to iznosilo 37 sudionika.

Nakon uspješno izvedene vježbe obratili su se mnogi sugovornici i specijalisti za sigurnost zaštite i spašavanja. A između ostalih vatrogasce, goste i ostale pozdravio je županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Kanižaj koji je istaknuo važnost vatrogasaca na Međimurskom području, te da je prvenstveni cilj unapređenje i usklađenosti svih vatrogasnih društva na složenim intervencijama, poput upravo održane vatrogasne vježbe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije