VIDEO I FOTO: Posjeta koloniji bregunica na obali Drave

>> VIDEO I FOTO: Posjeta koloniji bregunica na obali Drave

Učenici ekološke grupe iz OŠ Kotoriba su uz vodstvo ZEUS-a proveli aktivno popodne proučavajući zaštićene ptice bregunice

U petak, 20.5.2016. godine 12-ak učenica ekološke skupine OŠ Jože Horvata Kotoriba uz voditeljicu Adelu Horvat imali su aktivno edukativno poslijepodne ispunjeno zabavnim zadacima i igrama na svježem zraku. Na obali rijeke Drave kod Donje Dubrave članovi Zaštitarsko-ekološke udruge Senjar (ZEUS) proveli su ih kroz netaknutu prirodu kako bi im pokazali ptice bregunice – zaštićenu vrstu ptica koje gnijezde na strmim obalama Drave.

Učenice su imali prilike dalekozorima promatrati ptice u letu, a probijajući se kroz šumarke i srneće puteljke, došli su i do mjesta gdje im je dabar pripremio put do same obale gdje su bregunice iskopale rupe za svoja gnijezda. Pažljivo su prošetali uz vodu i promatrali njihova staništa, a kako ih ne bi previše uznemirili, ostatak aktivnosti su proveli na udaljenijoj livadi uz obalu.

Kroz interaktivnu priču saznali su mnoštvo zanimljivih stvari o bregunicama, od njihovog izgleda i rasprostranjenosti do detalja oko gniježđenja. Nastavili su uz likovni zadatak – izradili su table s upozorenjima za sve one koji se nađu u blizini ove kolonije bregunica, kako bi znali poštovati njihovu osjetljivost i potrebu za mirom. Od toliko zanimljivih zadataka malo su i ogladnili, pa su se počastili pripremljenim sendvičima, sladoledom i sokovima, a nakon toga odigrali badminton.

Međutim, slijedilo je još jedno iznenađenje: učenice su se podijelile u 4 grupe i natjecale u eko-kvizu znanja. Pitanja iz ekologije nisu bila veliki problem, sve su grupe imale približan rezultat. No ipak, pobjednice su zasluženo nagrađene majicama koje im je darovao ZEUS. Druga grupa dobila je bedževe s bregunicama, a sve ostale natjecateljice prigodne letke o bregunicama.

Ovaj je izlet bio dio projekta Obalna lastavica – ptica 2016. godine, a slijedio je kao nastavak radionice održane s istom grupom učenica u OŠ Jože Horvata Kotoriba. Obalna lastavica ili bregunica je ptica selica koja gnijezdi na strmim pjeskovitim i zemljanim obalama, kojih zbog negativnog čovjekovog utjecaja ima sve manje.

Osim kanaliziranja i utvrđivanja obala, prijetnja dolazi i iz upotrebe pesticida, koji do njih dolaze preko komaraca i sitnih kukaca kojima se one hrane. Upravo edukacijom želi se postići da se što više ljudi upozna s ovom vrstom i da se podigne razina ekološke svijesti. Ova je priča odličan primjer pozitivne suradnje osnovnih škola s udrugama civilnog društva te se u ZEUS-u nadaju da će ih biti sve više.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije