Ovog vikenda kreće projekt ‘Pazi jež na cesti’

U Javnoj ustanovi za zaštitu prirode ‘Međimurska priroda’ najavili su pokretanje nove kampanje za zaštitu ježeva. Naime, kako je kazao ravnatelj ‘Međimurske prirode’ Siniša Golub, osim vodozemaca, odnosno žaba za koje se već vodi briga o njihovoj sigurnosti prilikom migracija tijekom zimskih dana, jež je oportunistička vrsta koja ‘švrlja’ i kreće se gdje stigne, ali mu također šteti fragmentacija staništa.

Stoga JUZZP ‘Međimurska priroda’ i Županijska uprava za ceste Međimurske županije, čija je ravnateljica Ljerka Cividini također sudjelovala na predstavljanju projekta, kreću u tjednu zaštite prirode i biološke raznolikosti u kampanju u kojoj će se apelirati na veću pažnju vozača prilikom nailaska na ježeve. Potaknuti većim brojem stradanjem ježeva proteklih godina na međimurskim prometnicama ide se u realizaciju novog projekta ‘ Pazi jež na cesti’.

Interes spašavanja ježeva na cesti je obostran, istaknuo je Golub,jer se s jedne strane radio o sigurnosti u prometu, a s druge strane riječ je o bioraznolikosti i očuvanju jedne jako korisne vrste kao što je upravo jež. Zato će se na sam Međunarodni dan biološke raznolikosti, u nedjelju, 22. svibnja i službeno pokrenuti kampanja ‘Pazi jež na cesti’, kada će se podijeliti veći broj naljepnica za automobile, kako bi ljudi gledajući vozilo ispred sebe i naljepnicu na njemu još više povećali svoju svjesnost da paze na ježeve.

Stoga, ono što možemo apelirati na vozače, rečeno je na predstavljanju projekta, je samo to da malo više paze na ježeve, jer riječ je o životinji koja nije ni brza, ni prespora da ga vozač ne bi mogao percipirati i spasiti mu život ako samo malo pažljivije vozi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije