‘Nema mjesta panici’, nova instalacija Čakovčanke Kristine Horvat Blažinović

U Galerijskom centru u Varaždinu otvorena je izložba poznate čakovečke umjetnice i docentice na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu , mr. art. Kristine Horvat Blažinović. Video instalacija ‘Nema mjesta panici’ prva je od ukupno tri audio-video ambijenta, koji čine jednu konceptualnu cjelinu, a nastali su kao posljedica umjetničkog i teorijskog doktorskog istraživanja, kazala je sama autorica.

‘Nema mjesta panici’ prenosi zvukom i pokretnom slikom u dimenziju zadanog prostora (ovaj put Galerijskog centra Varaždin), istovremeno na doslovan i metaforički način, omiljenu medijsku sintagmu- Nema mjesta panici. Nedostatak i nepostojanje, u našim glavama i u medijskom društveno-političkom prostoru, tog mjesta za paniku, ovdje se manifestira na nekoliko načina, kroz horizontalnu redukciju i sužavanje okvira slike, u kojem jedva da ima mjesta za ritmičko izmjenjivanje tijela zborskih pjevača, te kroz zvučno zasićenje (praznog) prostora, višeglasnom zborskom izvedbom pjesme ‘Nema mjesta panici’ (pri čemu je ponavljanje tog stiha u pjesmi, ujedno i jedino što se čuje, između kratkih intervala tišine).

Okrenutost slike naopačke, inverzija je onog svečanog i uzvišenog iz zborske izvedbe, i onog utješnog i sugestivnog, iz medijskog obraćanja. Dok prostorom dominira zvuk, a slika je stiješnjena u uskoj uzdužnoj svjetlosnoj pukotini, modra i polu-živa lica pjevača (oni, ‘s onu stranu prostora’) podvlače se i prolaze, čas s lijeva, čas s desna, te sami postaju viseće pokretne mete na nišanu spektatora-voajera.



Okvir i njegovi rubovi postaju glavno područje interesa u zidnoj instalaciji ‘Mekani, skočni i mobilni okviri’. Naše sudaranje s njima, kao granicama omeđenog (nerijetko konačnog i definiranog) fizičkog i mentalnog prostora može se ‘ublažiti’ na razne načine, pružajući nam istovremeno i utjehu i ugodu u toj nježnoj’ ograničenosti. U formalnom smislu, instalaciju čini grupa,odnosno kolekcija okvira s različitim ‘mobilnim’ potencijalima.


Pojam ‘kolekcije’, u vidu tematskog i konceptualnog ishodišta, prisutan je u serijama kolaža na papiru, pod nazivom ‘Kolekcije’

Kolaži, kao pokušaj objedinjavanja raznorodnih elemenata (foto aplikacija, šablona, crteža i boje) predstavljaju osobne zbirke raznih ‘sakupljenih’ (između ostalog, pronađenih i preuzetih slika s interneta, tzv. aproprijacija) aktualnih i poželjnih elementa iz svakodnevne zbilje (i ne zbilje), koji su visokog vrijednosnog, interesnog ili potrebitog indeksa. Sakupljanje i gomilanje tih raznorodnih elemenata (nogometaša, kućnih ljubimaca, kabanica, anđela, tenkova, ženskih tijela,…), njihovo arhiviranje i posjedovanje, može biti korisno, odnosno pružati osobno zadovoljstvo.

Izložba Kristine Horvat Blažinović ‘Nema mjesta panici, u Galerijskom centru Varaždin otvorena je u sklopu ciklusa Lokalno-Globalno,kazao je Ivan Mesek, ravnatelj Galerijskog centra . – Umjetnost je danas globalni fenomen, ističe Mesek, gdje je suvremenost potrebno njegovati, a to se posebno odnosi na male sredine. Tako je i Kristina sa svojim radovima i prvim predstavljanjem u Varaždinu. upravo na tom tragu, jednog, razrađenog koncepta i suvremenog razmišljanja, u kojem su uključeni dijelovi tracionalnog medija, slikarstva i crteža, preko videa, u jednu čistu umjetničku misao.

Spomenimo i to kako je Kristina Horvat Blažinović rođena u Čakovcu, gdje je do kraja srednje škole pohađa Školu animiranog filma Čakovec. Diplomirala je slikarstvo, a zatim magistrirala video na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani. Godine 2011., upisuje Sveučilišni poslijediplomski doktorski studij slikarstva na ALU Zagreb. Radi kao docentica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Fundus njezinih radova obuhvaća slike, trodimenzionalne objekte, multimedijalne instalacije, računalne grafike, video, animirani film, kazališne lutke i performans. Autorica je nekoliko glazbenih video spotova, video scenografije, te scenskih lutka. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije