Siniša Dodlek iz Belice radi rukotvorine neke lude, potpuno drugačije

>> Siniša Dodlek iz Belice radi rukotvorine neke lude, potpuno drugačije

Kada smo sasvim slučajno u Zagrebu u jednom ugostiteljskom objektu naišli na izložbu imena ‘Kreativna izložba/akukcija at Cooltura Pub by ‘Metal Art Isac’ ‘ostali smo iznenađeni, zatečeni neobičnim interesom publike. Kako i ne bi kada su namjernici, a tako i mi, s nevjericom kružili oko neobičnih eksponata, nikada viđenih, neki su rekli da je to potpuno ludo drugačije, sve jedan drugačije od drugog, po izgledu, veličini pa i boji, a zajedničko im je to da su svi od metala od običnoga lima, preko osovina, poluosovina, zupčanika, lanaca…

Kada nam se dojmovi još nisu ni slegli, uslijedilo je novo iznenađenje. Autor tih eksponata je Međimurec iz Belice, Siniša Dodlek. Dali smo si zadaću, trebamo ga naći, upoznati, razgovarati. Susret je dogovoren, a na njega smo išli puni neizvjesnosti. Je li i Siniša zagonetan čovjek, zagonetan, poseban, onoliko koliko i njegovi eksponati?

Naprotiv. Našli smo ga u Belici u Ulici braće Radića 80. Miran, staložen 32-godišnjak bio je u svojoj maloj radionici u sklopu obiteljske kuće. Na zidu ispisani grafiti, po zidovima, na podu, stolovima predmeti slični onima kakve smo vidjeli u Zagrebu.

Naš sugovornik je po struci zavarivač koji posao radi već 10 godina u jednoj čakovečkoj tvrtki i jako je zadovoljan.

Na upit kada i kako je došao na ideju da bude autor unikatnih predmeta, rekao je da se njihovom izradom bavi nepunih pet mjeseci i da mu je to preraslo u hobi.-Na ideju sam došao sasvim slučajno početkom ove godine kad sam htio napraviti jedan motor,imao sam samo dva “lagera” i odlučio da bi to mogli biti kotači i tako je sve to krenulo,dosta dobro je ispao pa sam nastavio izrađivati i druge stvari.

Imao sam previše slobodnog vremena u kojem sam uvijek nešto radio, a ovim sam shvatio da ga mogu drugačije, korisnije iskoristi, ali i iskoristiti stare i neispravne metalne dijelove. Većinom su to lanci, lančanici, lageri i sve ostalo metalno od čega vidim da bi se moglo iskoristiti da bi moglo poslužiti za izradu predmeta kojima ne znam imena. Koristim i druge stvari kao što su žarulje, rotori od bušilica i sve što se nađe a moglo bi poslužiti za izradu, jednom riječju, sve što mi dođe pod ruku pa kažem da jedno pretvaram u drugo- pojasnio je. Na upit koliko mu vremena oduzima izrada posebnosti, kaže kako to može biti od jednog sata pa do dva dana, ovisi koliko je zahtjevan rad.

Za to mnoštvo neobičnosti treba dosta različitog materijala. Gdje ga nabavljate?

– Većinu materijala dobivam od prijatelja Alena Srpaka iz DKS Moto servisa, nešto se uvijek nađe u garaži starih dijelova,a nešto na otpadu – kaže.

Imaju radovi imena?

– Ne dajem im imena jer oni sami po sebi imaju svoje značenje, sami se imenuju.

Za vaše se radove kaže da nemaju cijene?

– Da. Oni su neprocjenjivi jer je u njih uloženo jako puno mašte, truda i vremena, a težina rada je veća jer za njihovu izradu nemam nacrte ni skice. Radim etapno, korak po korak, od dijelova koje momentalno imam i koji mi dođu pod ruku pa i do samog kraja ne znam kako će točno koji rad izgledati- pojašnjava i daje kako momentalno na stolovima, podovima, zidu imam 40 komada neobičnosti.

Za prvu i minulu izložbu u Zagrebu kaže:

– Bila je ona u zagrebačkom pabu HUB COOLTURA PUB, vlasnika Renata Ostojića i Almira Čovića. Kada su oni prvi puta vidjeli moje radove ostali su oduševljeni jer nešto takvoga doista ne možeš nigdje naći, a kamo li vidjeti. Zato su mi ustupili svoje prostore.

Planovi i želje vezane uz vašu umjetnost?

– Mislim se i dalje baviti tim hobijem jer uživam u stvaranju novih skulptura. U skoroj budućnosti bi volio ponovno izložiti svoje skulpture i ljude upoznati da od smeća i otpada mogu nastati lijepe stvari. – kaže i razgovor završava s pozivom:

– Molim, ako ima nekog kome se sviđa to što radim i ako ima javni prostor za izložiti moje radove, vrlo rado ću izložiti u tom prostoru bilo da je to škola, knjižnica, dućan ili neki kafić, zainteresirani za izložbu se mogu slobodno javiti u inbox moje Facebook stranice METAL ART ISAC.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije