Tko to plete paučinu uz Trnavu na čakovečkom Jugu?

– Šaljem slike ‘čudnovate pojave’ uz Trnavu na čakovečkom Jugu. Ta ‘pojava’ je počela zahvaćati dobar dio vegetacije uz Trnavu. Pozivom sanitarnoj inspekciji sam preusmjeren na inspekciju zaštite okoliša gdje mi se nitko ne javlja. Mišljenja sam da bi netko to trebao pogledati.

‘Paučina’ uopće nije paučina jer ju ne rade paukovi već neka vrsta gusjenice, a tih gusjenica ima u najmanju ruku milijun. Ovo je samo jedan manji dio – javio se u našu redakciju čitatelj (podaci poznati uredništvu).

Za upit smo se obratili Upravnom odjelu za komunalno redarstvo Grada Čakovca gdje su se nakon našeg upita zajedno s voditeljem hortikulture u GKP Čakom d.o.o. otišli do te lokacije.

– Nakon konzultacije s ljudima iz Savjetodavne službe radi se o gusjenicama vrste (Hyphantria cunea), tj. leptira dudovca, koji po podacima iz literature ne predstavlja direktnu opasnost za ljude, ali zna biti neugodan štetnik na većini voćki u našem kraju. Ova pojava na toj lokaciji uz željezničku prugu nije neobična niti rijetka, tj. ponavlja se iz godine u godinu, s različitim intenzitetom, ako je vjerovati riječima prolaznika s kojima sam razgovarao dok sam pregledavao teren.

Postoje i neke propisane metode suzbijanja, a s obzirom da se radi o zemljištu koje je u nadležnosti Hrvatskih željeznica i/ili Hrvatskih voda, smatram da eventualne daljnje korake moraju poduzeti spomenuta poduzeća – kaže Zdravko Abramović, voditelj hortikulture u GKP Čakom d.o.o..

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije