FOTO: Udruga Vrba Jurčevec Mala Subotica proslavila ‘Praznik rada’

>> FOTO: Udruga Vrba Jurčevec Mala Subotica proslavila “Praznik rada”

1. svibnja slavimo Međunarodni praznik rada. To je posveta i sjećanje na dan borbe za radnička prava. Međunarodni praznik rada se obilježava kao praznik od 1890. godine. To je obljetnica velikih radničkih prosvjeda u Chicagu 1886. godine. Tada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je dobilo smrtne presude.

Iako se službeno proslava praznika ove godine obilježava u nedjelju, slavlje Ekološke udruge Vrba Jučevec organizrano je u subotu, 30. svibnja 2016. Udruga je organizirala vrlo lijepo obilježavanje i proslavu praznika na prostorima udruge.

Sam ulazak u njihove prostore s jedne strane obilježava vrba, a s druge strane veliki drveni križ, čije je podnožje uređeno kamenjarom i cvijećem. Križ je simbol Isusove muke, smrti i uskrsnuća i u tom smislu i za ovaj praznik ima simbolike. U centralnom prostoru su glavna zgrada i drvene klupice te stolovi.

Kako se tradicionalno na ovaj praznik dijeli grah, isti je pripremio član Udruge Zlatko. Članice Udruge pripremale su langoše, a članovi su bili zaduženi za pečenje. Vrijedni mladi i stariji članovi posluživali su velik izbor pića, a mogli su se pojesti i langoši.

Gosti iz Svetog Križa

Sve goste koji su došli srdačno su primili. Tako ih je posjetila i Ekološka udruga iz Svetog Križa. Gosti nisu došli praznih ruku već su donijeli i poklone. O tome smo porazgovarali s njihovim predsjednikom gospodinom Jurajom Škvorcom.

On je rekao kako su domaćinima poklonili malo stablo bukve iz Marije Bistrice koje je posvećeno. ‘Donijeli smo i fenjer s tri lučice – kada im nestane struje da imaju tri faze električne energije.’, rekao je u šali Škvorc.

Sve je uveličao i odličnom glazbom popratio duo ‘Treća smjena’ koji su uveseljavali komentarima i odličnim sviranjem i pjevanjem. Zabava je potrajala do kasno u noć.

‘Sretan vam 1. svibnja, drage Međimurke i Međimurci!’, poručili su iz Udruge Vrba Jurčevec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije