FOTO: Međimurska županija u Terme dovela Lupinizam

>> FOTO: Međimurska županija u Terme dovela Lupinizam

Uoči najveće biciklističke utrke u regiji ‘Tour of Croatia’ u LifeClass Termama Sveti Martin otvorena je izložba poznatog hrvatskog umjetnika Stephana Lupina, ‘Lupinizam ili socijalna osviještenost’, koja će se moći razgledati tijekom cijele ljetne sezone.

>>> FOTOGALERIJA: LifeClass Terme Sveti Martin: Lupino – Izložba radova Lupinizam

Izložba je nakon svjetskih destinacija tako stigla u Međimurje, gdje je postavljen samo dio Lupinova opusa, a sastoji se od nekoliko skulptura, slika velikih formata te ukupno tri skulpturalna stolca koji idealno upotpunjuju interijer međimurskog hotela. Nakon što je svoju karijeru započeo kao glumac i model, Lupino je nastavio raditi ono što najviše voli – fotografirati.

Nije trebalo puno da njegov rad dođe na naslovnice nekih od najvećih časopisa poput Vougea, Photoa, Zooma, Europea, Esspressa i Playboya. Iako poznati kao jedan od najboljih fotografa, Lupino je puno više od toga. Svoj rad i umjetnički izričaj je objedinio pod jasnim imenom “Lupinizam”.

“Kada smo krenuli s idejom da u Međimurju postavimo samo još jednu u nizu izložbu našeg Lupina, znao sam da će i ona biti posebna. Naime takav je Lupino, jedinstven i korak ispred svog vremena, uvijek dolazi s nekom novom vizijom i promišljanjima. Stoga kritičari imaju zahtjevnu zadaću ocijeniti njegova djela, tako je umjetnika likovna kritičarka i novinarka Branka Hlevnjak uspoređivala i s Picassom i Dalijem, no teško je naći pravac koji ga najbolje opisuje, pa smo našli novi, jednostavno Lupinizam, danas prepoznat u svijetu”, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec te tim riječima i službeno otvorio izložbu.

Lupino je iznad kritike!

“Iza brenda Lupino stoji Stephan Lupino, tjelohranitelj, model, fotograf, humanitarac, dizajner, kipar i slikar, multimedijalni umjetnik, koji izgara u ekstazama stvaralaštva zaokupljen ljepotom oblika i snagom njegova govora, s duhovnom povlasticom odabranih”, riječi su spomenute Branke Hlevnjak koje možda najbolje dočaravaju svu raznolikost talenta ovog velikog umjetnika.

Lupino je umjetnik koji se ne boji izazova i ono što umjetnika čini umjetnikom, da onda kada već ucrta nekakav put, kojim se proslavio, ne ostane u toj lagodnosti koju je već osvojio, nego da krene potpuno u drugom smjeru. Zato izložba svjedoči tom novom Lupinu, Lupinu čija ćemo prekrasna djela tijekom slijedećih nekoliko mjeseci moći gledati i u njima svakako uživati upravo u Međimurju, u hotelu kojim će proći desetak tisuća gostiju.

“Mnogi nas poznaju po sportu i rekreaciji, tome svjedoči i biciklistička trka Tour of Croatia, no važna nam je ovakva atrakcija, pravi kulturni proizvod, upravo je to ono što pripada prezentaciji Međimurja, uz svjetski sportski, ujedno i ovaj kulturni događaj”, naglasio je direktor LifeClass Termi Branimir Blajić.

Iako diljem svijeta likovni kritičari diskutiraju o liku i djelu Lupina, on za sebe kaže kako je iznad kritike, a najbolje ocjene daju posjetitelji njegovih izložbi, što najviše cijeni.

“Ovo je tek jedna stotinka mog opusa, drago mi je što u Međimurju mogu predstaviti jednu svoju kreativnu energiju, strast, pogled u budućnost, onu stvaralačku stranu svog života, dakle Lupinizam. Svjestan sam kako sam i prije 20 godina bio ispred vremena, no tada s fotografijama, danas slikama i skulpturama, pa mogu reći da sam danas, uz djela kojima uvijek tražim jednu socijalno osviještenu poruku, kompletni umjetnik”, pritom je objasnio autor izložbe.

Lupinove skulpture i slike dio su njegovog doživljavanja svijeta, a karakterizira ih snažna energija koja otkriva njegove neiscrpne potencijale. Upravo energija i intenzivnost kojima zrače njegovi radovi kao i potpuna predanost i zaokupljenost u stvaralačkom procesu, ocrtavaju Lupinov likovni izričaj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije