FOTO: Med Murom i Dravom 2016. – 11. Smotra koreografiranog folklora u Čakovcu

Čakovečki Centar za kulturu je u subote 23. travnja, a u sklopu Dana Međimurske županije, bio sjecište plesača i svirača međimurskih kulturno-umjetničkih društava koje gaje i njeguju koreografirani ples.

>>> Sve fotografije pogledajte u našoj galeriji

Kao organizatori su ih okupili KUU Veseli Međimurci Čakovec, Odbor za međimurski i koreografirani folklor te Zajednica HKUU Međimurske županije. Pokrovitelji manifestacije su bili Ministarstvo kulture RH, Hrvatski sabor kulture, Međimurska županija, Grad Čakovec i ZAMP. Između njih, medijski pokrovitelj događaja je i naš portal.

Tijekom dva i pol satnog nastupa pozornicom je prošlo šest međimurskih KUU i KUD-a, gosti manifestacije su bili članovi HKD Međimurje.
Uvjerili smo se kako između Mure i Drave postoje vrsni, mladi koreografi, glazbeni voditelji, ali i to da imamo izvrsnu plesačku i pjevačku mladost koja njihove naume pretvara u zbilju.

‘Protuletje se otpira’, pjesme i plesove Međimurja, bila je prva koreografija koju je na pozornicu postavio Nikola Kotur koji je voditelj Folklorne sekcije Glazbenu obradu je smislio Nikola Kraljić,dok je voditeljica pjevanja Andrea Feher. U drugom izlasku na pozornicu su nam se predstavili koreografijom ‘Evo moga sela malenoga’, pjesme i plesovi Ražanca. Koreografiju, vodstvo folklora i glazbenu obradu potpisuje Nikola Kotur a pjevanje Andrea Feher.

KUU Zvon iz Male Subotice najprije smo gledali s koreografijom ‘Kad zapjevam sa Garić planine’ a to su bile pjesme i plesovi moslavačkog kraja. Autor koreografije je Slavica Moslavac, Glazbene obrade je Tino Jelenić koji je i voditelj pjevanja a voditeljica folklorne sekcije je Marija Jelenić. Pjesme i plesove Međimurja vidjeli smo u drugoj koreografiji imena ‘Međimurje kak si lepo zeleno’. Nju je postavio i glazbeno osmislio Tino Jelenić.

KUD Dr. Vinko Žganec Vratišinec vidjeli smo s koreografijama ‘Počelo se protuletje tpirati’, pjesme i plesovi Međimurja, te ‘Igrajte nam mužikaši’, pjesme i plesove Hrvatskog zagorja. Autorica prve koreografije je Martina Kuretić-Sedlar koja je i voditeljica Folklorne sekcije. Glazbena obrada je Nikola Kraljić, a voditeljica pjevanja Andrea Feher. Autor druge koreografije je Nikola Kotur.

KUU Seljačka sloga Nedelišće najprije se predstavila koreografijom Pjesama i plesova Posavine. Hrvoje Horvat je autor koreografije i voditelj Folklorne sekcije, Miroslav Novak, prof. je autor glazbene obrade i voditelj pjevanja. Druga koreografija je nosila naziv Međimurske snehe, pjesme i plesovi Međimurja, što su koreografirale Ivana i Jasna Hajdinjak, a Miroslav Novak, prof. ju je glazbeno obradio.

Donjodubravske ‘slogaše’ vidjeli smo u koreografiji Plesova i pjesama Međimurja. Njihov autor je Damir Vidović, voditelj folkloraša je Nino Klobučarić, a vodstvo glazbe i pjesme potpisuje prof. Antun Horvat. Druga koreografija je bila Kolo iz Ražanca, pjesme i plesovi Ražanca, autorica koreografije je Dina Zvonar koja potpisuje i glazbenu obradu, a pjevanje Antun Horvat, prof.

KUD Belica se najprije predstavio koreografijom Rendajte se, milo lane. Napravio ju je Jasmin Herman, glazbeno je obradio Božo Premuš. Voditelj Folklorne sekcije je Petar Janušić, a pjevanja Jasmin Herman. Isti stručnjaci su vezani i uz drugu koreografiju imena Kaj se pripetilo, kaj se dogodilo, pjesme i plesovi Međimurja.

Iz Ljubljane su došli članovi HKD Međimurje. Predstavili su se koreografijom Igrajte nam japa, pjesme i plesovi Međimurja, Koreografiju potpisuje Nevena Trampuš, glazbu Josip Lilek, a voditelj Folklorne sekcije je Stjepan Šimunić.

KUD-o Donji Vidovec se najprije predstavio koreografijom ‘Počelo se protuletje tpirati’, pjesme i plesovi Međimurja, a potom Pjesmama i plesovima Hrvatskog zagorja. Autorica obje koreografije i voditeljica Folklorne sekcije je Gordana Zvošec, a glazbenu obradu i pjevanje potpisuje Nikola Matulin.

Žiri smotre su činili, dr.sc.Stjepan Sremac, pratio je ples, Ivančica Ivkanec je ocjenjivala narodne nošnje, a Tibor Bün je ocjenjivao tamburaše i sviranje. Smotra je bila natjecateljskog karaktera pa su po ocjenama žirija najbolji bili članovi KUU Seljačka sloga Nedelišće. Oni će predstavljati Međimursku županiju na Državnim susretima folklornih ansambala u listopadu ove godine, a koja će biti održana u Čakovcu.

Sudionike i gledatelje je pozdravio Dejan Buvač, predsjednik Zajednice HKUU Međimurske županije i Upravnog odbora Hrvatskog sabora kulture,a smotru je otvorila Sandra Herman, zamjenica međimurskog župana.
Na kraju je Nikola Kotur, predsjednik KUU Veseli Međimurci, sudionicima izrazio zahvalnost za dolazak, uputio čestitke za pokazano te im uručio prigodne zahvalnice. Najbolji su dobili i prigodnu statuu manifestacije.

Kroz program nas je mirno, staloženo i nenametljivo vodio Miljenko Zelenbaba, predsjednik Skupštine Zajednice HKU Međimurske županije.

>>> Sve fotografije pogledajte u našoj galeriji

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije