FOTO: Orehijada u Orehovici – festival oreha i se kaj kcoj ide

>> FOTO: Orehijada u Orehovici – festival oreha i se kaj kcoj ide

Orehijada – festival oreha i sega kaj kcoj ide održana je u subotu 23. travnja u Orehovici. Održana je u organizaciji Općine Orehovica i Kulturno umjetničkog društva Fijolica.

– Cilj Orehijade je uvođenje nove tradicije u javni i kulturni život općine Orehovica. Premda je manifestacija zamišljena kao manifestacija lokalnog karaktera, naša su očekivanja nadmašena već prve godine kad je manifestacija uvrštena u službeni program obilježavanja Dana Međimurske županije čime je dobila i regionalni karakter.

Uključivanjem brojnih udruga, gospodarskih subjekata i pojedinaca s područja regije Orehijada je ostvarila temelje za tradiciju održavanja i prepoznatljivost među sličnim manifestacijama u regiji – rekao je Branko Sušec, predsjednik KUD-a Fijolica, dodavši kako je ovo treća manifestacija po redu. Prva je održana 26. travnja i odmah u startu je naišla na plodno tlo.

– Budući da je plod oraha simbol općine Orehovica, nalaze se na grbu i zastavi, kao i u imenu, pokušali smo iz njega napraviti svojevrstan brand koji će postati prepoznatljiv u regiji i samim time otvoriti novo područje gospodarskog i turističkog razvoja naše općine. To simbolično obilježavamo tradicionalnom sadnjom sadnica oraha na javnim površinama u Orehovici – dodao je Sušec.

Aktivnosti Orehijade su bile raspoređene u poludnevni program: predstavljanje proizvoda lokalnih i regionalnih OPG-ova (likeri, rakije, sirevi, bučino ulje, med, ručni radovi te proizvoda od keramike, metala i drva, itd.), predstavljanje udruga koje se bave izradom ručnih radova (izložbe na štandovima), izbor “najfineše orehjače”, “najlepšeg koloča na oko” i “najbolšeg orehovca”.

Udruge su imale priliku predstaviti svoje proizvode posjetiteljima i potencijalnim poslovnim partnerima te na taj način promovirati svoj rad i ostvariti nove poslovne suradnje. Vrhunac Orehijade je bio Međunarodni susret folklornih društava koji je započeo mimohodom sudionika uz pratnju Zrinske garde, lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava i limenu glazbu.

Susret je okupio kulturno-umjetnička društava iz raznih krajeva naše domovine, kao i društva iz Mađarske i Slovenije. Sudionici su bogatstvom i raznolikošću plesova i pjesama te nošnji oduševili posjetitelje u mjesnom Domu kulture približivši ljepotu i bogatstvo naše kulturne baštine. Nakon susreta uslijedilo je i neformalno druženje uz pjesmu i ples te razmjenu iskustva. Na pozornici je izveden kolažni kulturno-zabavni program kojeg je na razinu profesionalnosti svojim vođenjem digla čakovečka novinarka Aleksandra Ličanin.

Nezaboravno subotnje predvečerje učinili su takvim svojim vrhunskim izvedbama i ostvarenjima: Kulturno umjetničko društvo Strahoninec iz Strahoninca, Kulturno umjetničko društvo Tančec iz Jalševca Nartskog, Rugvica, Kulturno umjetnička udruga Zlatna korita iz Gornjeg Kuršanca, Međimursko folklorno društvo iz Ljubljane, Pjevački zbor Zora iz Köszega (Kisega) Mađarska, Udruga ruskog govornog područja u Međimurju Kalinke iz Čakovca, Vokalna skupina “Zrinski” iz Nedelišća, Karolina Matjašec iz Podbresta i Dječja tamburaška sekcija Kulturno umjetničkog društva Fijolica iz Orehovice.

Gledateljstvu u dvorani riječi dobrodošlice uputili su Branko Sušec, predsjednik Fijolice i donačelnik Orehovice Željko Martinec. Posebno je toplo pozdravljen međimurski župan Matija Posavec koji je, iako pritisnut dnevnim obvezama, našao vremena doći pred općinstvo Orehovice, uputiti im čestitke na ovoj manifestaciji i njihovoj ustrajnosti. – Doviđenja do travnja 2017.! – bila je poruka na kraju ovog pamtljivog festivala.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije