‘Hitna je Međimurju bitna’ – trči se, prikupljaju se potpisi, sve za jedan cilj!

Medinska sestra Martina Bezek nesebično je dala potporu hitnoj medicini i otrčala jednu, a danas će i drugu kros utrku usmjeravajući pažnju da je hitna Međimurju bitna.

Podsjetimo, preraspodjelom i krojenjem u Zagrebu, središte Čakovec ostao bi bez pet timova hitne medicinske pomoći koji bi se stacionirali u Murskom Središću, što ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije dr. sc. Tomislav Novinščak nipošto ne želi sprovesti.

Čakovečki ‘prsten’ ne može funkcionirati s jednim smjenskim timom. Međimurska županija u ovom trenu ima 15 timova Hitne medicinske pomoći – 5 na području Preloga i 10 na području Čakovca. Prema novoj preraspodjeli dogodila bi se situacija u kojoj bi u Čakovcu ostalo 5, a drugih 5 bi išlo u Mursko Središće.

Novinščak i djelatnici čakovečke ‚hitne‘ cijelo vrijeme ukazuju i apeliraju da povjerenstvo Mreže hitne medicine Međimurju da dodatnih pet timova za Mursko Središće.

U tijeku je akcija prikupljanja potpisa za proširenje hitne medicinske pomoći u Međimurju, a koja traje do 30. travnja, a možete je potpisati u brojnim kafićima ili u čakovečkoj Hitni. Do sad je prikupljeno preko 4.400 potpisa potpore.

– Ne dozvoli ukidanje dežurnog tima hitne medicine u Čakovcu, ne dozvoli da imamo najmanje timova hitne medicine u Hrvatskoj, ne dozvoli da i ti nemaš pravo na helikoptersku hitnu medicinsku pomoć – poručuje putem Facebooka Novinščak.

U grafikonu je vidljivo kako jedan tim hitne medicinske pomoći u Međimurju skrbi za šest puta više stanovnika nego u Lici, što je samo jedan dodatan argument da se Međimurje prestane zapostavljati.

Apelira se na povjerenstvo Mreže hitne medicinske pomoći da Međimurju dodjeli najmanje još 5 timova HMP, a ne zakida i degradira naš kraj.

Podsjetimo, o čemu smo već pisali, izvanbolnička hitna medicina (Zavod za hitnu) ne može funkcionirati u velikim urbanim sredinama kao što je Čakovec s jednim timom u smjeni (tim čine liječnik, tehničar, vozač, oprema, reanimobil). Zdravstveni standard u svakoj urbanoj sredini treba težiti napretku, a ne smanjenju. Prijavi se i komentiraj na eSavjetovanju – poziva Novinščak.

– Mišljenja sam da grad Mursko Središće mora dobiti ispostavu sa T1 timom ali ne na način da se kalkulira i premješta tim iz Čakovca. Prijedlog nove mreže hitne medicine kojom se Čakovcu smanjuje broj timova hitne medicine s deset na pet smatram nepravednim, podcjenjivačkim i neprihvatljivim za Međimurje. Međimurci bi bili ponovno građani drugog reda u Republici Hrvatskoj. Nesklad između broja timova i ispostava hitne pomoći u drugim županijama i gradovima Hrvatske, osobito na Jadranu, itekako ide na štetu Međimurja, pogotovo kada se zna da je Međimurje najgušće naseljeni kraj u Hrvatskoj. Nedopustivo je da se centru hitne medicine u Čakovcu, kao županijskom središtu, oduzme pet timova, jer bi područje oko Čakovca od oko 45 000 stanovnika ostala bez dosadašnjeg zdravstvenog standarda i pravodobne dostupnosti hitne medicine. Ugrožavali bi se ljudski životi i urušavala kvaliteta koja se gradi godinama – dio je komenara na eSavjetovanju od Nikole Vršića.

Prijavite se i Vi na eSavjetovanje i ostavite svoj apel. Morate biti registrirani na eSavjetovanje.gov.hr te potražite – Savjetovanje o nacrtu prijedloga hitne medicine… 31.3.2016. (ca. 5. stranica).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije