Učenici SŠ Čakovec uz vodstvo ZeuS-a upoznali blagodati rijeke Drave

U subotu i nedjelju, 16. i 17. travnja 2016. godine, u Donjoj Dubravi je realizirano niz aktivnosti u sklopu projekta ‘Skitnje med Murom i Dravom‘.

Zaštitarsko-ekološka udruga ‘Senjar’ je desetak učenika Srednje škole Čakovec upoznala o lokalnim prirodnim bogatstvima. Subotnje druženje započelo je spustom čamcima po starom toku Drave. Uz vodstvo skipera iz ZeuS-a, učenici su upoznali specifičnosti europske Amazone i družili se na sprudovima, uzimali su uzorke vode na nekoliko mjesta i analizirali makroorganizme koji žive u Dravi.

Na dijelu stare Drave koji su proveslali, imali su prilike vidjeti nekoliko različitih ptičjih vrsta. Večernje sate ispunila su zanimljiva predavanja Slavena Ujlakija o povijesti mjesta i značajnim osobama, Janje Kovač o blagodatima rijeke Drave i utjecaj na gospodarski i kulturni razvoj mjesta te udruge Vidovski zlatari, koji su učenicima prikazali taj stari, skoro zaboravljen zanat.

Predstavljena im je i naprava ‘rocket stove’, koja služi kao improvizirano kuhalo. Učenici su tako imali prilike saznati nešto o specifičnostima ovog područja, ali su i stekli praktične vještine paljenja logorske vatre, postavljanja šatora, veslanja… Nedjeljne aktivnosti uključivale su snalaženje po Donjoj Dubravi, kad su učenici trebali otkriti položaj važnijih zgrada i mjesta u općini.

Izložba Gorana Šafareka zaokružila je cjelokupni doživljaj ovog mjesta i rijeke Drave. Učenici su još posjetili i poznatu legradsku plažu Halasz Czardu i ranč Muškatljin. Nakon toga su puni dojmova i novih doživljaja krenuli kući. Cjelokupni projekt, osmišljen od strane mentora, učitelja geografije Mladena Tote, omogućio je učenicima da kroz ovaj projektni rad prodube svoja znanja iz biologije i geografije, ali i steknu nove vještine snalaženja u prirodi.

Ovaj je projekt odličan primjer suradnje škola s udrugama, poticanje učenika na kreativnost, projektni rad, istraživački duh i pozitivan stav prema okolišu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije