Varaždinska i međimurska bolnica sanacijom smanjile dugove

Sanacija bolnica od 6,5 milijardi kuna, kojima je država pokrila dugovanja zatečena državnom revizijom krajem 2011., završila je prošle godine, pišu 24 sata.

Plan je bio do kraja 2017. riješiti dospjele dugove od 1,5 milijardi kuna, a do 30. lipnja 2016. rokove plaćanja svesti u zakonske okvire od 60 dana. Potom je trebalo bolnice vratiti na upravljanje županijama.

No sanacija se ukida jer nova Vlada nije zadovoljna njezinim učincima. Neke su bolnice, naime, napravile nove dugove od oko dvije milijarde kuna. Bolnice bi se trebale vratiti županijama, koje nemaju ništa protiv toga da im se vrate osnivačka prava i upravljanje županijskim bolnicama, no očekuju da im se vrate bez novih dugova.

Uz to, državna revizija je u prošlogodišnjem izvješću iskazala kako sanacija nije donijela zamišljene uštede te je zbog toga Vlada želi prekinuti. Za sanaciju zdravstvenih ustanova utrošeno je 3,5 milijardi kuna, a za sanaciju gubitaka HZZO-a gotovo tri milijarde kuna.

Ista kazna za sve

– Ciljevi sanacije zdravstva koji se odnose na ispunjavanja novčanih obveza unutar zakonskih rokova te reorganizaciju i racionalizaciju poslovanja nisu postignuti, iako su za sanaciju zdravstva utrošena značajna sredstva, jer su dospjele obveze saniranih zdravstvenih ustanova i HZZO-a i nadalje značajne – stoji u izvješću državne revizije.

Iako nisu sve bolnice uludo trošile državni novac (neke su uspjele smanjiti višedesetljetna dugovanja), sve će ih snaći ista “kazna”. I uspješnima se zatvara državna blagajna, mijenja se vodstvo, a reforme koje su započeli neće moći dovršiti.

S druge strane, ima i onih koje su, unatoč golemim novcima iz državne blagajne, ponovno napravile astronomske dugove.

Sanacija u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Opća bolnica Varaždin bila je dužna gotovo 152 milijuna kuna. Prije gotovo tri godine pripojene su joj Specijalna bolnica za kronične bolesti Novi Marof i bolnica za plućne bolesti te TBC Klenovnik sa svojim dugovima, a zajedno su 2015. uspjele završiti sa smanjenim dugom od 109 milijuna kuna. Na sanaciju je potrošeno 182 milijuna kuna.

Županijska bolnica Čakovec dugovala je 62 milijuna kuna krajem 2012., a do kraja 2015. smanjili su dug na 37 milijuna kuna. Na sanaciju je potrošeno 17 milijuna kuna.

Kakvo je stanje u bolnicama diljem Hrvatske pročitajte na 24 sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije