U Međimurju smanjen broj udomiteljskih obitelji

Centar za socijalnu skrb u Čakovcu prošle je godine izdao tri nove dozvole udomiteljima za smještaj djece i mladeži, dok je čak 20 udomiteljskih obitelji prestalo s radom.

Porastao broj korisnika

Pream naputku Ministarstva socijalne politike i mladih koje je uvelo registar udomitelja, provedeni su postupci preispitivanja motiviranosti i uvjeta kod 16 obitelji koje su dulje vrijeme imale nepopunjene smještajne kapacitete. Na kraju su te obitelji i odustale od udomiteljstva. Četiri pak su prestale s radom nakon utvrđenih nepravilnosti. Iako je broj obitelji smanjen, broj korisnika porastao je lani za pedestak, što je, objašnjavaju u Centru, posljedica deinstitucionalizacije u sustavu socijalne politike.

Na području Međimurske županije na početku ove godine zabilježeno je 113 udomiteljskih obitelji, od kojih 80 za djecu i mladež, a ostale za odrasle. U njima je smješteno oko 270 osoba., od kojih 170 djece kojoj su te obitelji zamjena za biološku, bilo zbog jer su ostali bez roditelja ili su bili zlostavljani ili zanemarivani.

Većina udomitelja je u dobi od 40 do 60 godina, a 85 posto njih ima u vlasništvu kuću. – Kad su se na traženje Ministarstva skupile sve informacije s terena, pokazalo se da su smještajni kapaciteti kod nas popunjeni – ističe ravnateljica Centra Antonija Canjuga.

Obnavljanje dozvole

Udomiteljske obitelji jedina su mogućnost za smještaj djece na području Međimurja jer u županiji nema nijednog doma socijalne skrbi za djecu. Prema zakonu, u udomiteljsku obitelj mogu biti smještene najviše četiri odrasle osobe ili troje djece. Dozvolu moraju obnavljati svakih pet godina. Kod prvog davanja dozvole udomitelj ne može biti stariji od 60 godina, a kod smještaja djeteta dobna razlika ne smije biti manja od 20 niti veća od 50 godina.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije