Svjetski dan Roma svečano proslavljen u Sitnicama

U četvrtak su u romskom naselju Sitnice kod Murskog Središća, žitelji ovog naselja svečano i radosno obilježili i proslavili Svjetski dan Roma, koji je u kalendaru danas 8. travnja.

Bila je to svečanost druženja, razgovora i dogovora o životu Roma u Sitnicama, naselju koje je danas možda i najbolje uređeno ne samo u Međimurskoj županiji, nego i u Hrvatskoj, čemu su najviše doprinijeli Grad Mursko Središće, Župa Mursko Središće, hrvatski i EU fondovi, ali i sami mještani koji iz dana u dan sve više čine na osuvremenjivanju svojeg načina života.

Ljepotu jučerašnjeg druženja sitničkih Roma svojom nazočnošću uveličali su središćanski gradonačelnik Dražen Srpak i domaći župnik velečasni Tomislav Antekolović, dvije osobe koje su uistinu najviše učinile da Romi žive bolje, da se usavršavaju i duhovno osnažuju. Na tome su im domaćini i predsjednik VMO Sitnice Milorad Mihanović od srca zahvalili.

U Sitnicama je u potpunosti uvedena i uređena komunalna infrastruktura, organiziran odvoz smeća te uređeno mjesto za igru na kojem je svečanost i održana. Župa je podignula pil i kapelicu Svete Obitelji, a župnik o Božiću redovito obavlja blagoslov obitelji i kuća, a najviše čini na približavanju djece mjesnoj crkvi i Euharistiji.

Romi učenici sve su redovitiji u pohađanju nastave i u velikom broju završavaju osnovno obrazovanje i streme prema srednjim školama. Istina, Romi dijele sudbinu većinskog naroda, a to je nezaposlenost i siromaštvo kojem se na sve načine odupiru, ali najmanje počinjenjem kaznenih i prekršajnih činjenja. Svjetski dan Roma žiteljima ovog primjernog naselja želi i naš portal sa željom da iduće godine na Svjetski dan Roma budu još bolji!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije