Volonterski izazovi međimurskih studenata u Brazilu i Egiptu

>> Volonterski izazovi međimurskih studenata u Brazilu i Egiptu

Studiraš? Imaš slobodnog vremena, želju za upoznavanjem novih krajeva i ljudi? Voljan si pomoći drugima u nevolji? Odgovor na ova pitanja vrlo je jednostavan. Preko raznih programa međunarodnih studentskih udruga i svjetskih neprofitnih organizacija možeš se lako uključiti u volontiranje diljem svijeta.

Na vlastitom primjeru Matija Drk i Franjo Carović podijelili su s nama dio priče o volontiranja u stranim državama. Matija je student 5. godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, a Franjo 5. godine Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Obojica su volontiranje opisali kao nezamjenjivo životno iskustvo.

Matija je volontirao u Brazilu preko najveće svjetske neprofitne organizacije- AIESEC. Volontersku praksu dijelom mu je omogućio AISEC, dijelom se financirao samostalno, a ostatak u sklopu projekta. Snosio je trošak puta, osiguranja, naknade AISEC-a i džeparca. S druge strane, imao je besplatan smještaj, hranu i tečaj portugalskog jezika. Praksu je odradio u gradu Votoriji, glavnom gradu savezne države Espirito Santo.

– Radio sam na projektu ‘Gira mundo’, u nevladinoj ustanovi smještenoj u siromašnoj četvrti u kojoj djeca starosti od 6 do 16 godina provode slobodno vrijeme prije odnosno poslije škole. Svrha postojanja ovakvih ustanova jest da se skrati vrijeme koje djeca provode na ulicama na kojima im prijeti doticaj s kriminalom, nasiljem i slično, kazao je student Matija.

Glavni zadatak volontera bio je osmisliti i provoditi različite aktivnosti, radionice i prezentacije kako bi djeca iskoristila vrijeme što kvalitetnije i naučila nešto novo u području tolerancije, koordinacije, timskog rada, ljudskih prava, engleskog jezika, geografije i ekologije.

Franjo Carović imao je nešto drugačije iskustvo zbog volontiranja u bolnici. Preko IFMSA internacionalne udruge studenata medicine volontirao je u glavnom gradu Egipta – Kairu. Volonteri su bili raspodijeljeni po odjelima u Kairo General Hospital. Odlučio se za opću kirurgiju gdje je bio prvi asistent na operacijama.

– Iskustvo je bilo nezaboravno jer tek nakon te razmjene sam shvatio kako je naše zdravstvo zapravo Beverly Hills, našalio se student Franjo

– Smatram da je volontiranje iznimno važno jer dajemo svoj vlastiti doprinos društvenoj zajednici kao što iskustvo volontiranja mijenja i obogaćuje nas same čime ostvarujemo ono najvažnije, a to su obostrana korist i zadovoljstvo. Baš zato prihvatite izazov i volontirajte!, poručio je Matija.

Volonterske prakse prilika su svima koji žele svojim znanjem i dobrom voljom pridonijeti društvenoj zajednici i time pokazati da svijet može biti bolje mjesto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije