FOTO: Simbolom plavih balona obilježen Svjetski dan autizma

>> FOTO: Simbolom plavih balona obilježen Svjetski dan autizma

Točno u podne u zrak su pušteni plavi baloni, kao simbol Svjetskog dana svjesnosti o autizmu. Autistična djeca ponekad se nazivaju kao osobe koje ‘žive u svom svijetu’, a njihova obilježja se danas otkrivaju u najranijoj životnoj dobi.

Udruga ‘Pogled’ tim je povodom u subotu 2. travnja na glavnom gradskom trgu u Čakovcu organizirala štand i druženje kako bi se građanima približila djeca s autizmom.

– Problem je u tome da se osobe s autizmom u društvu promatraju kao nenormalne ili da je njihovo ponašanje neprihvatljivo. Treba znati da oni sami sebi ne mogu pomoći i da uz malo razumijevanja i dobre volje se može jako olakšati život i njima i njihovim obiteljima – rekao na je Vedran Glavaš, predsjednik Odbora Udruge za autizam “Pogled”.

Udruga “Pogled” je osnovana 2009. godine i bavi se pomoći djeci i roditeljima s autizmom. Udruga broji preko 100 djece s autizmom na području Međimurske i Varaždinske županije. Udruga organizira plivanje, druženje, socijalizaciju, terapije i pomoć kod primanja socijalnih prava kako se roditelji ne bi osjećali sami u tome.

U Međimurskoj županiji primjećen je trend porasta djece s autizmom, i tako je stvarni broj oko 4 puta veći od broja djece u samoj udruzi. U Republici Hrvatskoj zabilježeno je 12 000 djece s autizmom. Svjetskom danu autizma priključila se Međimurska županija na čelu s županom Matijom Posavcem koji je zajedno s djecom iz Udruge pustio u zrak plave balone.

– Važno je upozoravati o posljedicama autizma koji se otkriva od prve do treće godine života i traju nažalost do kraja života. Kao Međimurska županija, to jest javni sektor činimo sve da pomogne Udruzi “Pogled”, kao i svim onim udrugama koje se bave s brigom za djecu s bilo kojom vrstom invaliditeta, kazao je župan Matija Posavec.

– Mi direktno od Županije dobivamo godišnje oko 15 tisuća kuna i to nam je velika stvar jer je to otprilike 2 i pol asistenta za vrtiće koji se pokrivaju cijelu godinu, ili nekoliko puta vježbanje za svu autističnu djecu u Atonu. Tako da nam je to velika pomoć, poručio je Vedran Glavaš, predsjednik Odbora Udruge “Pogled”.

Svjesnost o autizmu je važna za društvenu zajednicu, jer prihvaćanjem njihovog ponašanja podiže se svijest o njima samima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije