Bolest otkrila talent: 51-godišnji Mladen Friščić postao ‘građevinac’

>> Bolest otkrila talent: 51-godišnji Mladen Friščić postao “građevinac”

51-godišnjeg Mladena Friščića u Kotoribi svi znaju po nadimku Kesera. Porijeklom je iz Donjeg Vidovca i brat je Dragutina, poginulog heroja Vukovara. Po struci je mesar, no posljednje godine radio je kao građevinac u Italiji.

Nažalost prije dvije godine, kada je bio kod kuće na odmoru, pretrpio je moždani udar nakon kojeg se puževim koracima vraća u normalni život. Nije lako… Dužnu skrb i pozornost o njemu vodi 51-godišnja supruga Antonija i 26-godišnja kćerka Roberta i 23-godišnji sin Dražen.

No, ni one zbog svojih poslovnih obveza ne mogu stalno biti uz njega, a Mladen to i ne traži, želi se što prije osamostaliti. U traženju toga i u trenucima kada je ostajao sam kod kuće jednostavno je vođen nemirnim duhom tražio neki posao, no bolest i liječnici to mu nisu dopuštali…

– Moral sem i štel sam nekaj delati. Ne da bi imel koristi već samo da nekaj delam – ispričao nam je u svojoj obiteljskoj kući u Ulici Ruđera Boškovića uz nazočnost kćerke Roberte. Nabavljao je od prijatelja, susjeda, znanca otpadne daščice pa su se neki i pitali što će mu, a on im je u šali znao reći: – Bom se igral! I doista je tako bilo. Počeo je Mladen izrezivati te sitne daščice u još sitnije, slagao ih ovako, slagao onako, kombinirao ne bi li napravio zamišljeno.

Najprije se dao na izradu naftnog tornja. Rastao je on bez nacrta, onako iz glave, i narastao kroz mjesec dana rada do visine od 180 centimetara kada je Mladen rekao dosta, ipak je to malo previsoko za zatvoreni prostor. Uslijedilo je bojanje i spremanje daleko od očiju javnosti. Nije mu bilo važno hoće li se netko diviti njegovom djelu ili ne, on je bio zadovoljan sretan jer su dani prolazili, a on se je osjećao sve sigurniji i korisniji pa danas kaže kako mu je to bila svojevrsna terapija. Osokoljen za pola mjeseca napravio je kuružnjak, jedno i drugo obojio je jarkim bojama…

Kuružnjaka je napravio za dva tjedna. Tada je na red došla njihova obiteljska kuća. Na njoj radi već treći tjedan još nije dovršena jer nedostaju boje na pročelju.

Kaže kako mu se dani bolovanja približavaju kraju pa dvoji da će već što stići napraviti. A toranj, kuružnjak, njegova kuća samo će ostati potvrda njegovog talenta, ali i sjećanje na dane kad nije znao ‘kam sa sobom’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije