Pomozite i vi: Borba obitelji Sabol za normalan život malog Ivana iz Palovca

Posjetili smo obitelj Sabol iz Palovca koja se od rođenja bori za život svog sina Ivana. Mali Ivan rođen je 13. siječnja 2009. godine s kroničnim bubrežnim zatajenjem. Prvu godinu, Ivan je proveo u bolnici u Zagrebu, a za vrijeme liječenja pratile su ga i druge bolesti. Iscrpljen i mlad organizam oslabljen je imunitetom.

Osjetljiv je na sve obične bolesti i sve one s kojima su se borili njegovi liječnici. Roditelji, otac Dražen i mama Kristina svakodnevno se bore s peritonejskom dijalizom. Uz prvu bolest koja mu je dijagnosticirana ubrzo nakon poroda, mali Ivan se bori i s bolešću “mekanih kostiju”, odnosno deformacijom ruku i nogu.

Do sada je imao 13 operacija nogu i četrnaesta mu uskoro slijedi na desnoj ruci, za što ga liječnici na zagrebačkoj “Šalati” pripremaju.
Brižni roditelji svaki dan brinu oko njega i njeguju ga.

Ivan je već toliko imun na situaciju oko sebe i dijete je koje ne plače, koje je stalno po bolnicama, zdravstvene ustanove su njegov drugi dom. Toliko je navikao na injekcije da se više ne boji uboda igle, niti ima strah od doktora i medicinskog osoblja. On je srećom u nesreći, veselo i malo sedmogodišnje dijete koje, polako shvaća što mu se događa. Nježan i znatiželjan kao i sva djeca, Ivan je bistar, pametan, zaigran, poznaje abecedu i voli crtati.

Jedan bubreg je gotovo nestao, a drugi tek da ima neku malu funkciju bubrega zbog stalnih dijaliza. U skoroj budućnosti ga čeka transplatacija bubrega, jer za sada je još uvijek premalen i doktori se boje da bi teško podnio operaciju s obzirom na zdravstveno stanje. Ukoliko se stanje pogorša, ona će se morati obaviti što prije.

Ivan ima i brata Lea koji je navršio godinu dana i srećom, Leo je zdrav.

Uskoro prvašić

Već punih 7 godina traje borba roditelja za njegov život. Ove godine bi trebao krenuti i u prvi razred osnovne škole. Roditelji strahuju hoće li moći ili će morati odgoditi početak njegovog puta u prvi razred, slijedeće godine. U cijeloj toj tužnoj obiteljskoj priči, otac je nezaposlen, a majka je u statusu njegovatelja, žive od socijalne pomoći.

Pričaju kako je dobro što otac ima vozački ispit pa u svako doba može odvesti malog Ivana u bolnicu ili na hitnu. Imaju pravo na bolnički prijevoz, ali to su sve poteškoće, kako nam pričaju. Dok hitna dođe, dok se dijete pripremi, pa put u Zagreb, pričaju mi roditelji. – Radije mi idemo s njim, kažu. Svoj život roditelji su podredili malom Ivanu.

Financijska im je situacija veoma teška zbog tih stalnih putovanja u Zagreb pošto Ivan ne može živjeti bez dijalize. Kažu kako ne osjeća glad, pa ga često moraju “tjerati” da nešto pojede. Nisu sigurni jeli to od dijalize ili iscrpljenosti organizma.

Za sada traju još uvijek razno razne pretrage na tom slabašnom dječjem organizmu. Doktori preporučuju operaciju u nekom inozemnom centru. Veliki strah je prisutan od transplantacije i mogućeg donatora.

Roditelji uz dijete 24 sata dnevno

Pomalo ih boli situacija od nerazumijevanja okoline za njihove probleme. Jer mali Ivan – kažu roditelji – na pogled ne izgleda bolesno, već kao i sva normalna djeca, ali je često puta i iscrpljen od dijalize. Uz njega su 24 sata dnevno i smjenjuju se bilo otac ili majka kako bi druga strana mogla malo odmoriti.

Kad pričate s malim Ivanom, brzo vam osvoji srce jer postavlja mnoga pitanja, smije se, veseo je i radostan. Na njemu se zbog vedrine ne primjećuju tragovi bolesti .

Još uvijek Ivan nije do kraja svjestan što ga sve još čeka u životu. Svakog normalnog čovjeka dirne ta pažnja roditelja ali i dječji glasić malog Ivana.

Pomognimo obitelji Sabol koja se susreće s velikim troškovima

Pomognimo obitelji Sabol odnosno malom Ivanu da što lakše prebrodi te bolesničke dane, putovanja u Zagreb, stalne pretrage i bolesti koje ga muče i iscrpljuju. Mali Ivan koliko sam uspio vidjeti kao laik, hrabar je i sve podnosi bez suza i plača i vrlo je drago dijete.

Pokažimo veliko srce i pomozimo ovoj obitelji i malom Ivanu. Novčana sredstva prvenstveno su im potrebna za pokrivanje troškova čestih odlazaka u Zagreb gdje Ivana čekaju pretrage, a i što prije da bude transplantiran i počinje živjeti jedan normalan život kakav i zaslužuje, bez dijalize.

IBAN na koji možete uplatiti novac je:
HR0223400093219933720 (majka Kristina Sabol zahvaljuje se u ime obitelji)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije