Policija poziva na oprez kod paljenja vuzmenki

S obzirom na to da će veliki broj građana ove subote 26. ožujka paliti uskrsne vatre – tradicionalne “Vuzmenke”, PU međimurska podsjeća na pravila koja se pritom moraju poštivati:

– loženje i lokacija uskrsne vatre, određena je odredbama Odluke o posebnim mjerama zaštite od požara na području Međimurske županije (“Službeni glasnik Međimurske županije” broj 2/02), člancima 11. i 18.,
– najbolje i najsigurnije spaljivanje je spaljivanje na organiziran način uz obavezno vatrogasno dežurstvo vatrogasne postrojbe naselja u kojem se ista organizira. Loženje uskrsne vatre nije dozvoljeno ako je neorganizirano i ukoliko je vrijeme vjetrovito,
– lokaciju uskrsne vatre potrebno je odabrati sukladno navedenoj Odluci, što znači da se manje uskrsne vatre mogu nalaziti minimalno 30 metara od gospodarskih i drugih objekata, stogova slame i sijena te drugih predmeta i nasada koje bi utjecaj topline mogao oštetiti (članak 11.), a veće organizirane minimalno na udaljenosti 70 metara (članak 18.).
– kod samog loženja, a zbog povećanih opasnosti za ljudsku sigurnost, dozvoljeno je spaljivanje samo poljoprivrednog, šumskog ili biljnog otpada bez dodataka zapaljivih tekućina ili drugih tvari radi boljeg gorenja.
– spaljivanje otpada nebiljnog porijekla nije dozvoljeno.
– građani su dužni prilikom loženja uskrsne vatre primjenjivati odgovarajuće mjere zaštite od požara.
– posebnu pažnju treba posvetiti djeci koja trebaju biti pod nadzorom roditelja.

Molimo sve građane Međimurske županije koji će paliti uskrsne vatre da prilikom paljenja ne ugroze svoju i sigurnost drugih građana, te sigurnost svoje i druge imovine – poručuju iz međimurske policije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije