Jeste li danas obukli različite čarape? Još stignete…

21. ožujka je Svjetski dan osoba s Down sindromom. Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška, na 21. paru kromosoma, gdje se umjesto 2 nalaze 3 kromosoma.

Ciljevi obilježavanja ovog dana su buđenje svijesti i razumijevanja te međunarodna podrška, kako bi se poštivala prava ljudi s DS-om i poboljšao njihov položaj, a samim tim i kvaliteta života, kao i promoviranje svijesti i razumijevanje Down sindroma uz mobiliziranje podrške i priznavanja, dostojanstva, prava i dobrobiti za osobe s Down sindromom.

Usvajanjem odluke 10. studenoga 2011. godine Ujedinjeni narodi su prihvatili rezoluciju, te time iskazali podršku zaštiti prava osoba s Down sindromom u cijelom svijetu, a posebice u zemljama u razvoju.

Osobe sa sindromom Down NISU “mongoloidi”, nisu “downovci”, nisu svi isti, nisu zauvijek djeca, ne pate niti ne boluju od sindroma Down niti pak mogu prenijeti svoj sindrom nekome. Oni nisu neka druga kategorija. Oni su prije svega osobe koji nam više sliče nego li se razlikuju od svih nas ostalih.

Osobe sa sindromom Down trebaju i imaju pravo živjeti i biti u svojoj obitelji, ići u vrtić i školu sa svojim vršnjacima, zabavljati se i družiti sa svojim vršnjacima, zapošljavati se i stvarati prijateljstva! Oni su osobe koji osjećaju i vide vaše”poglede”, a na ljubav uzvraćaju ljubavlju!

Danas i vi možete dati podršku i učiniti nešto da se proširi svijest o Down sindromu tako da obučete dvije različite čarape. One su simbol jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije