FOTO Početak obilježavanja Godine kockavice u Donjem Vidovcu i Svetoj Mariji

>> FOTO Početak obilježavanja Godine kockavice u Donjem Vidovcu i Svetoj Mariji

Dvije donjomeđimurske općine, Donji Vidovec i Sveta Marija ovu su godinu proglasile Godinom kockavice.

Početak obilježavanja ove cjelogodišnje manifestacije održan je u petak, 18. ožujka u Hotelu Golf u Donjem Vidovcu. Tom prigodom predstavljena je prekrasna brošura o kockavici, plakat i suvenir. O tome je govorio Siniša Golub. Tom prigodom se zahvalio autorima te na podršci Đurđici Slamek i Josipi Grivecu, načelnicima spomenutih općina. Istaknuo je važnost očuvanja prirode i ove prekrasne biljke.

Đurđica Slamek, načelnica općine Sveta Marija je govorila o važnosti kockavice i o tome koliku joj pozornosti posvećuju njezini sumještani. Između inog je istaknula:

– Mi kockavicu zovemo Fijolsko joko, jer raste među fijolicama (ljubičicama) v našem Fojsaku. Kako je njezina stabljika djelomično pokrivena fijolicama, iz daljine izgleda kao da se vidi samo cvijet, a fijolice zbog male stabljike nisu tako vidljive. Fijolsko joko je zapravo otrovni cvijet, pa time i pazi na fijolice, jer životinje neće popasti fijolice gdje ima kockavice.

Općinski načelnik Donjeg Vidovca Josip Grivec se zahvalio svima koji su doprinijeli i koji će doprinositi promociji ove prekrasne biljke, ali i zaštiti prirode uopće, istaknuvši ulogu javne ustanove i njena ravnatelja Siniše Goluba.

– Mi Vidovčani pazimo ovu biljku, koja je zakonom zaštićena još davne 1958., pa i ne otkrivamo lokacije gdje još uvijek raste. Prije gradnje hidroelektrane “Dubrava” rasla je na daleko većoj površini, no zbog drastičnog pada razine podzemnih voda nakon gradnje elektrane puno se toga promijenilo, pa je kockavica gotovo nestala na nekim dijelovima bliže utjecaju Drave. Srećom se održala gdje potok Rakovnica i Mura u nekoj mjeri kompenziraju pad razine podzemnih voda.

U Donjem Vidovcu kockavicu zovemo košuta, sigurno zbog toga što je lijepa, plaha, plemenita i elegantna kao životinja košuta, a djelomice i zato što njezino sjeme svojim papcima raznosi jelenska i srneća divljač.

Na kraju se skupu u ime Međimurske županije obratila Sandra Herman, zamjenica župana. Nije krila oduševljenje promocijom te je istakla:

– Ne čudi me što su upravo ove dvije općine senzibilne na očuvanje prirode i veseli njihova odluka kojom su ovu godinu proglasile Godinom kockavice. Županija zdušno podržava ovu akciju, posebno me veseli što ovdje vidim školsku djecu, moramo sačuvati naše bogatstvo flore i faune za generacije koje dolaze.

Obična kockavica (Fritillaria meleagris) zakonom je zaštićena biljka koja provjereno raste na područjima spomenutih općina. Njezina pojava na području Međimurja unatoč gustoj naseljenosti znači da su određeni dijelovi zavičaja uspjeli sačuvati ekološku stabilnost i cjelovitost prirodnih staništa.

Nakon promocije i kada su se učesnici i gosti razišli načelnik Grivec je uzeo fotoaparat i otišao kako kaže na svoju tajnu lokaciju te nam darovao nekoliko fotografija kockavice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije