‘Pao sam nekoliko razreda i bilo me sram ići na nastavu’

– Rana udaja i ženidba. To je glavni razlog zašto se tako malo mladih nakon osnovne škole upisuje u srednju. U ozbiljne veze ulaze već sa 14 ili 15 godina i škola im je zadnja briga jer znaju da se ionako nikad neće zaposliti – kaže Danijel Ignac (28) iz romskog naselja Kuršanca, jedan od nekolicine mladih mještana koji su završili srednju školu i nakon toga uspjeli pronaći posao. Danijel je završio Srednju strukovnu školu u Varaždinu i postao stolar.

Suradnja s roditeljima

U struci je radio samo tri tjedna jer je pozvan na služenje vojnog roka, a potom se zaposlio u OŠ Kuršanec kao pomagač u nastavi. Već devetu godinu pomaže učiteljima u prevođenju jer djeca u prvi razred dolaze s poznavanjem tek nekoliko hrvatskog jezika, poveznica je učitelja i roditelja koji u pravilu ne dolaze na informacije u školu, a malo ih se odaziva i na roditeljske sastanke.

– Šaljemo im službene pozive, pogotovo sad kad je na snazi novi pravilnik o opravdavanju izostanaka. Ipak, suradnja s roditeljima iz godine u godinu sve je bolja, a jedino što ne uspijevamo jest potaknuti ih da redovito šalju djecu u školu i upisuju ih u srednju- ističe Marija Tepalović, ravnateljica škole sa 443 učenika od kojih je 327 romske nacionalnosti.

Samo 50 posto djece osnovnu školu završi u roku, a 70 posto ih uspije, s ponavljanjem razreda, dogurati do kraja. Srednjoškolsko obrazovanje nastavlja ih samo deset posto. Od 2003. godine srednju školu završilo je samo 40 mladih iz naselja s nešto više od tisuću stanovnika, a danas ih radi samo- troje.

– Mlade to demotivira jer nemaju pozitivne primjere koji bi im pomogli da vide kako se sa srednjom školom lakše dođe do posla. Školovanje ne nastavljaju i zbog ljubavnih veza, a dio roditelja ne pušta djevojke u učeničke domove – nabraja razloge ravnateljica Tepalović. Selo Kuršanec zapravo se sastoji od dva dijela, u jednom žive Hrvati, a u drugom Romi.

Mladić koji ima 21 godinu osnovnu školu napustio je u šestom razredu.

– Pao sam nekoliko razreda i bilo me sram dalje ići na nastavu – kaže. Živi s roditeljima. Nitko u obitelji ne radi, preživljavaju od socijalne pomoći i dječjih doplataka. Ima slučajeva da 14-godišnjaci zapnu u četvrtom ili petom razredu pa jedva čekaju da navrše 15 godina i ispišu se. Ubrzo zasnuju obitelj i žive od socijalne pomoći.

Lakša integracija

Grad Čakovec radi na tome da se djeci iz romskih naselja omogući cjelodnevni boravak u školi. Gradonačelnik Stjepan Kovač kaže da pozitivnih pomaka ulaganja u obrazovanje ima, no prespori su pa je jedan od planova da se za romsku djecu iz Kuršanca nastava organizira i u drugim školama, kako bi se lakše integrirali.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije