FOTO: U Čakovcu se velikani poklonili velikanima

Predstavnici Hrvatskog generalskog zbora predvođeni predsjednikom Pavlom Miljevcem, generalom zbora, danas prije podne bili su na prvom susretu sa rukovodstvom Zrinske garde Čakovec. Razgovarali o suradnji u zaštiti i promociji hrvatske povijesti i kulture.

Nakon radnog dijela susreta predstavnici Hrvatskog generalskog zbora zapalili su svijeće kod spomenika Oproštaj u dvorištu Zrinskoga grada u Čakovcu, položili vijenac podno Zida boli u čakovečkom središtu te zapalili svijeće u podno spomenika Nikoli Zrinskom Sigetskom u čakovečkom Perivoju Zrinskih.

Upitan da nam šire objasni dolazak velikana naše vojske u Čakovec, general Miljavac je rekao: – Hrvatski generalski zbor broji 82 generala ratnih generala koji su vodili velike postrojbe, koji su u konačnici bili na čelu stvaranja i oslobađanja hrvatske države. Mi smo došli dati potporu tradiciju koju čakovečka Zrinska garda čuva naspram prošlosti, došli smo joj dati potporu da se još bolje razvija. Govorili smo i o Domovinskom ratu o čemu se u povijesnom kontekstu Hrvatske malo piše, malo se zna.

Primjera radi, ako gledate čitanke iz povijesti to nije nijedna stranica. Ne želimo glede toga biti agresivni, no držim da imamo puno pravo te stvari mijenjati. Neka se piše istina jer mi smo za nju i od nje ne bježimo. Prema tome tako organizirani ćemo tražiti da se te stvari mijenjaju pa i ovaj današnji sastanak je tome prilog jer zajedničkim snagama možemo puno toga promijeniti – jasno je poručio. – Četvrti put sam u Čakovcu i ugodno sam iznenađen njegovom ljepotom, njegovom urednošću, izgledom.

Ovaj kraj je uvijek bio za mene kraj koji ‘vuče’, koji je na dobrom putu da se širi. Ipak se tu osjeća utjecaj Zapada. Drago mi je što je na dobrom putu razvoja što je naša budućnost, a za taj razvoj treba vremena, pogotovo za gospodarski oporavak – odgovorio je na upit, kako mu se dopao Čakovec.

Uz njega, veličini Zrinskih su se poklonili: Zapovjednik hrvatskog ratnog zrakoplovstva general pukovnik Josip Čuletić, general Ljubo Ćesić Rojs, brigadni general Božo Perić, general bojnik Vladimir Šeks, general zbora Josip Lucić, bivši načelnik Stožera Hrvatske vojske i kontraadmiral Ante Urlić koji je i počasni član Zrinske garde. Gledajući bio je to, kako je rekao gospodin Miljavac, reprezentativni sastav generala.

Posebno nas je dojmio general Rojs koji je kod Zida boli gotovo za svakog poginulog međimurskog branitelja znao ratište gdje mu se ugasio život. Zato se od njega nije dugo micao.

– Ovi ljudi i mjesta njihovih stradavanja samo su znak koliko smo bili složni i jedinstveni kada smo branili ono Sveto – istaknuo je suznih očiju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije