Međimurci su bili najtanji, a sad su sve deblji

Svako četvrto dijete u Hrvatskoj ima veću težinu od preporučene, a prema rezultatima mjerenja na sistematskim pregledima debelo je njih 13,66 posto, dok 25,8 posto djece u osnovnim školama ima veću težinu od preporučene. Polovica će, upozoravaju liječnici, ostati debeli i kad odrastu.

– Međimurci i Zagorci bili su najniži, najtanji i najmanji, posljednjih desetak godina u školama je sve više preuhranjene, pretile i debele djece. Glavni su uzroci sjedilački način život i prekalorična hrana – kaže mr. sc. Narcisa Slugan, rukovoditeljica djelatnosti školske medicine u Zavodu za javno zdravstvo mđimurske županije, u kojoj se podaci o težini uglavnom poklapaju s onima na državnoj razini.

Osim što se premalo kreću, djeci je danas dostupnija visokokalorična masna i slatka hrana, a i sve rjeđe borave na svježem zraku. Svaki treći učenik sedmog i osmog razreda te svaki peti učenik drugog razreda srednjih škola pred televizorom provede više od tri sata dnevno!

– Djeca i mladi trebali bi se kretati najmanje 60 minuta dnevno, a odrasli pola sata, i to svaki dan, a ne jedan dan, dva ili tri sata pa onda nekoliko dana ništa – ističe mr. sc. Slugan. Djeca se, upozorava, ne smiju tjerati na dijetu. – Djeca će u pubertetu izrasti i bitno je da im težina ne raste. Treba voditi računa o unosa kalorija i raznovrsnosti hrane. Vegetarijanstvo za djecu nije dobro jer su im za razvoj važni potrebni sastojci životinjskog porijekla – napominje.

Specijalisti školske medicine djeci savjetuju raznovrsnu hranu, da ne preskaču doručak, dnevno jedu od pet do šest obroka sa što više voća i povrća, izbjegavaju zaslađene sokove, slatkiše i grickalice, piju najmanje pet čaša vode na dan i dvije šalice mlijeka… Djeci bi trebalo ograničiti gledanje televizije i sjedenje za računalom najviše dva sata dnevno. Roditelji bi im u prehrani i tjelovježbi trebali biti pozitivan primjer.

Kako bi se smanjio brj pretile djece, Međimurska će županija u okviru programa Erasmus+ Sport i projekta ‘On the move’, vrijednog četiri milijuna kuna, pokušati podići svijest o potrebi fizičke aktivnosti i zdrave prehrane predškolske djece te njihovih roditelja. Predviđeni su sportski programi za 200 djece u dobi od četiri do sedam godina, od gimnastike i plivanja do atletike u Prelogu, Čakovcu, Murskom Središću i Nedelišću. Izradit će se set vježbe i slikovnica.

– Događa nam se epidemija debljine. Svaka druga odrasla osoba i svako treće dijete imaju prekomjernu tjelesnu težinu i taj negativni trend moramo zaustaviti – upozorila je i epidemiologinja Renata KutnjaK – Kiš iz ZJZ-a. Pretilost je jedan od vodećih javnozdrastvenih problema u dječjoj dobi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije