Zrinska garda povećala broj nastupa u Hrvatskoj i Europi

Zrinska garda iz Čakovca podnijela je izvještaj o svojim aktivnostima u godini 2015. te su istaknuli kako se broj aktivnosti značajno povećao u odnosu na prethodne godine.

‘U jubilarnoj 15. godini osnutka i djelovanja u našim aktivnostima najvidljiviji doprinos dali su gardisti povijesne postrojbe Zrinske garde sa 115 nastupa diljem Hrvatske i u inozemstvu, od čega održavanjem 15 smjena straže subotama tijekom ljetnih mjeseci u Čakovcu. 2014. g. je bilo 70 nastupa i 16 smjena straže’, osvrnula se na svoj rad Zrinska garda.

Aktivni gardisti, topnik, bubnjari i konjanik na čelu sa zapovjednikom i dozapovjednicima odradili su nastupe u mnogobrojnim prigodama. Nastupali su i u inozemstvu, a posebno se ističe nastup u Austriji, Mađarskoj i Francuskoj.

‘Od domaćih nastupa ističe se onaj u Vukovaru te odavanje počasti braniteljima i stradalnicima Vukovara – istaknuo je Bojan Kocijan, glavni tajnik Zrinske garde Čakovec, na njihovom nedavnom godišnjem skupu.

Dodao je i kako su sedmero gardista, kojima su se pridružili, i predsjednik Zrinske garde Alojzije Sobočanec, dipl. oec. i duhovnik fra Stanko Belobrajdić, sudjelovali su u svibnju na 23. hodočašću Hrvatske vojske i policije u Lurdu u sklopu međunarodnom vojnog hodočašća na kojem se moli za mir.

Pohvala alkara

Povodom obilježavanja 20. godišnjice Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice Vojno redarstvene operacije “Oluja” u Zagrebu je 4. kolovoza 2015. održan vojni mimohod. U mimohodu su sudjelovali i gardisti Zrinske garde Čakovec.

Osim u Vukovaru i Zagrebu, Zrinska garda sudjelovala je 9. kolovoza u Sinju na 300. obljetnici održavanja Sinjske alke i pobjede nad osmanlijskom vojskom.

Riječi pohvale poslanju Zrinske garde zapisao je alkarski vojvoda mr.sc. Ante Vučić u pozivu Zrinskoj gardi da sudjeluje u ovom značajnom jubileju za povijest hrvatskoga naroda i države.

“Koristim prigodu da Vam čestitam što čuvate i promičete povijesnu ulogu obitelji Zrinskih i Frankopana u borbi za slobodu hrvatskog naroda. Njihova žrtva bila je uzor našim pradjedovima u borbi za hrvatsku slobodu i katoličku vjeru, pa i nama Sinjanima 1715. godine kada smo se uz junaštvo, molitve i zagovor Nebeske Majke obranili od nadmoćne osmanlijske vojske, do veličanstvene pobjede naših branitelja u Domovinskom ratu.”, napisao je Vučić.

Zdravica Zrinskoj gardi

Bojan Kocijan dodao je i da su gardisti u listopadu sudjelovali u proslavi 90. rođendana našeg počasnog člana Ljube Kuntarića, kad su na svečanosti njegova proglašenja Počasnim građaninom Čakovca otpjevali pjesmu “Zdravica Zrinskoj gardi” koju je upravo slavljenik uglazbio.

Posljednji nastup bio je 26. 12. 2015. na Božiću u Ciboni uz izravni prijenos HTV-a.

A kad je pak riječ o njihovom opremanju, Kocijan je istaknuo kako su nabavljene nove kape, izvršeni su potrebni popravci i servisi odora i opreme, te su nabavljene četiri nove zimske gume za kombi vozilo Zrinske garde koji je samo lani prošao 17 tisuća kilometra.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije