‘Tak napraviti s čovjekom koji je 68 godina zvonil nikak nije v redu’

– Potpisala sam, kak ne bi potpisala. Strašno sam žalosna. Tak napraviti s čovjekom koji je 68 let zvonil nikak nije v redu – kaže Marija iz Vratišinca (podaci poznati redakciji Večernjeg lista), jedna od potpisnica peticije kojom se traži premještaj župnika Pavla Mesarića zbog smjene zvonara Josipa Šoltića (82), koji je gotovo sedam desetljeća skrbio o zvonjavi s crkvenog tornja u tom međimurskom selu.

>>> Pokrenuta peticija za smjenu župnika Pavla Mesarića
>>> Potpisi se prikupljaju na obje fronte, oglasio se i župnik Pavao Mesarić

Nije se ispričao

No selo se sad podijelilo na one koji traže da velečasni ode i one koji traže da ostane na čelu župe s više od 5300 duša. Supružnici Josip i Marija Šoltić kažu da su povrijeđeni načinom na koji im je župnik na jutarnjoj misi 24. siječnja poručio da mu predaju ključ 227 godina stare crkve.

– Nije se ponio lijepo prema nama – kaže Josip. No smjena zvonara bila je samo okidač, a nezadovoljstvo župnikom skuplja se već duže vrijeme, napominje Biserka Tarandek, jedna od pokretačica peticije.

– Umjesto da se čovjeku zahvali na godinama služenja i oda priznanje, župnik ga je praktički istjerao. Osim toga, dosta nam je toga da župu vodi svećenik koji često govori o politici, pa i na misama na koje puno ljudi više i ne dolazi. Dugo smo trpjeli, no sad je sve izmaklo kontroli.

Dva tjedna bili smo u kontaktu s Varaždinskom biskupijom koja je župniku poručila da se na Valentinovo ispriča zvonaru i svima nama, no on to nije učinio. Izostala je reakcija Biskupije i odlučili smo se za peticiju kao demokratski način izjašnjavanja – kaže B. Tarandek, inače općinska vijećnica SDP-a. No, politika, uvjerava nas, nema ništa s tim.

Župnik, koji se nije javljao na telefon, pastoralnom je vijeću kao razloge smjene naveo poodmaklu dob i kritike mještana na loše očišćenu crkvu budući da i čišćenje spada u opis “radnog mjesta” zvonara kojeg milodarima, i to izdašno, plaćaju sami župljani. No Šoltić se ne može pomiriti s odlaskom u “mirovinu” jer je zvonjenje, kaže, dio obiteljske tradicije. Župnik je zbog prijetnji čak pozvao i policiju koja je utvrdila da ipak nije bilo prekršajnog ili kaznenog djela.

“Velečasni nije kriv”

U međuvremenu je pokrenuta i peticija za – župnikov ostanak. Tako ovih dana i oni koji ga podržavaju obilaze domove i skupljaju potpise podrške.

– Velečasni nije ništa kriv, sad mu žele svašta napakirati, a preporodio je župu. Mi imamo više potpisa – kažu pristaše. Kakvo je trenutno brojčano stanje, skupljači koji će kuće obilaziti do kraja tjedna još ne žele otkriti. Svim potpisnicima i jedni i drugi jamče anonimnost jer selo je malo i svatko svakoga poznaje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije